ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sluta julpynta för helvete – det är oktober

Metro · 23 Okt 2015
Uppdaterad 23 Okt 2015

Foto: Montage/TT/Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Det är nästan så att man tar fel på en ljuslykta formad som en pumpa och en snöglob med små nissar inuti när man sätter foten i en detaljhandel för att köpa det man tänkt till allhelgonahelgen. Så tidigt börjas det: försäljningen av julattiraljer, pyntandet av glitter och gran. Vi må vara amerikaniserade, men vi är inte Amerika. Snälla Sverige och alla som i detta avlånga land bor: sluta upp med att julpynta i oktober, ty själva nöjet med julen är att det är jul, vilket det inte är i oktober.

► LÄS MER: Tjuv bröt sig in – satte upp julpynt

Det är inte för intet som kritik riktats mot det konsumtionssamhälle vi i västvärlden lever i. Det verkar som att det inte är nog med att se över sin ekonomi så att den räcker åt lika många klappar var till varje person man ska sitta framför Kalle Anka med. Nej, krimskramset runtom tycks vara lika viktigt. Tyvärr är det inte så att stans butiker erbjuder dukar med julmotiv före alla andra av välvilja – det är av välfärd. Och tänk på dem som inte har någon att titta på Kalle Anka tillsammans med. Under hur lång tid ska de få ensamheten sköljd över sig? Räcker det inte med två högintensiva veckor av årsslutet?

Inte nog med att julen tycks komma tidigare för varje år och således blir extra lång – vi förlorar dessutom en av våra fyra årstider. Inte meteorologiskt, bevare mig väl, men på alla andra tänkbara plan. Vinter, vår, sommar och vips så är vintern kommen igen! För det är inte höst när det är jul, det vet vi alla, men bevisligen anser folk att det är jul när det är höst.

Att värna om och vilja bevara traditioner är ingenting som är fel, snarare tvärtom, eftersom det vilar någonting högaktningsfullt över just sådana. Att däremot vältra sig i dem inte bara under utan även innan och efter kan vara en god anledning till palaver. Vad är vitsen med att dekorera varje hem och hus med röda luvor och siden redan tidigt på hösten? Få, om ens några, är de som reser midsommarstången i april och/eller äter kräftor vid långbord i november.

► LÄS MER: Två månader kvar – så pyntar Metroläsarna redan

”Varför inte bara ta till vara på en härlig och hjärtlig högtid?” tänker någon. Ingenstans någon gång säger jag att vi ska sluta tända mysbelysningen samtidigt som löven skiftar färg. Inte heller anser jag att vi ska upphöra att uppskatta och uppvakta varandra. Vad jag säger är att vi inte behöver ha en adventsljusstake i fönstret på tredje våningen eller se hur lussekatterna konkurrerar ut de pärlsockertoppade kanelsnäckorna redan i vecka 40.

Ellinor Åkeson

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro