ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sluta kalla det dam- och herrcykel – cyklar har inga kön

Metro · 14 Apr 2016
Uppdaterad 14 Apr 2016

Foto: Privat/Alamy


klar

Artikellänk är kopierad

Häromdagen bestämde jag mig för att njuta av det vackra vårvädret genom att ta en cykeltur på min ”damcykel”. Efter att ha cyklat ett par kilometer frågade jag mig själv: varför heter det just dam- och herrcykel? Varför är det viktigt att ha könsbenämning på cyklar?

Som ni förmodligen redan är medvetna om är traditionellt en cykel med böjd stång en damcykel och en med rak stång en herrcykel. Varför dessa skulle vara mer anpassade för de olika biologiska könen är däremot helt bortom mig.

►LÄS MER: "Kära cyklister, vet ni vad ett rödljus betyder?"

Historiskt sett har det blivit kallat damcykel eftersom det ansågs både opraktiskt och ofint för en kvinna, som under denna tid oftast bar kjol, att slänga benet över sadeln för att kliva av och på cykeln. Därför tillverkades en cykel med böjd stång som skulle underlätta på och avstigningen för kvinnor med kjol. Den lite mer moderna damcykeln anses dessutom oftast vara bekvämare och ett mer lämpligt val vid cykling i stadsmiljö.

En så kallad herrcykel skall å andra sidan ge bättre balans och stabilitet och vara mer lämplig vid långa distanser och i sportsammanhang. Benämningen ”herrcykel” uppkom på liknande vis som ”damcykel” - nämligen genom att de flesta män bar byxor, vilket gjorde det möjligt för dem att enkelt slänga benet över sadeln. Den här förklaringen kan jag köpa. Benämningen är helt enkelt en produkt av den tiden, men det ser mycket annorlunda ut i dag och därför borde könsbenämningarna tas bort.

Det är i min mening en onödig benämning som tyvärr får vissa människor att välja bort den sortens cykelram som inte stämmer överens med deras biologiska kön. Detta är väldigt synd, då valet av cykel aldrig borde bero på det biologiska könet, utan istället efter cykelns funktion.

Det går självklart att argumentera för att de som avskräcks från att cykla på en dam eller herrcykel bara för att cyklarnas benämning inte stämmer överens med deras biologiska kön borde ändra sin åsikt och inte vara så bakåtsträvande. Detta håller jag absolut med om, men det förändrar ändå inte faktumet att cykelns benämning inte ger någon förklaring till dess funktion.

Namnet på något borde utgå från funktionen och inte riktas mot något specifikt kön. Vi har kommit så pass långt i jämställdhetsväg att vi kan sluta benämna saker efter olika kön, det saknar helt enkelt relevans. Det finns ingenting som är varken mer manligt eller kvinnligt, utan allt detta är bara produkter av könsnormer, och många är överens om att könsnormer borde arbetas bort.

LÄS MER: Till alla cyklister – här är 11 regelbrott som kan stå dig dyrt

En god start för att göra detta är att sluta benämna saker som manligt, kvinnligt, dam eller herr. Så vad ska man kalla cyklarna om inte dam- och herrcyklar? En rimlig början är att benämna dem efter det praktiska användningsområdet. Förslagsvis skulle detta innebära att damcyklar blir kallade för ”stadscykel eller fritidscykel”, medan herrcyklar exempelvis kallas för ”sportcykel”.

Huvudsaken är att könsbeteckningen försvinner, då det i min åsikt inte har någonting med cyklarna att göra!

Marcus Carlson

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro