ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sluta kalla det tjej- och killeksaker” – de är till för alla

Metro · 4 Feb 2016
Uppdaterad 6 Feb 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT/privat

Sluta kalla det ”tjej- och killeksaker” – de är till för alla! Jag blir så trött. Varför denna hets om ”det där är en tjejleksak” eller ”det där är en killeksak”?

Kan inte barnen bara få lov att välja själva om de vill leka med dockor eller bilar? När jag var liten så vägrade jag leka med dockor, fick jag dockor så tog jag sönder dem. Jag ville hellre leka med bilar och krigsgubbar. Fick jag sådana leksaker så var jag jätterädd om dem, och blev superledsen om de gick sönder.

LÄS MER
Sluta sudda bort kvinnliga hjältar från leksakshyllan

Mina egna barn får leka med de leksaker som dem själva vill. Min dotter på snart två år älskar, verkligen älskar bilar, traktorer, motorcyklar och allt som säger ”brum brum”. Varför ska hon då inte få lov att leka med just såna leksaker? Varför ska hon tvunget leka med dockor eller ponnies eller barbie? Min son på 14,5 år älskade hästar när han va liten, han red på ridskolan i 5-6 år och än i dag följer han gärna med mamma till stallet. Klart han får det, för hästar är inte en ”tjejgrej”. Alla kan hålla på med hästar. Vad min lilla son på 4 månader kommer vilja leka med vet jag inte i dag, men vilken leksak det än är, så kommer jag inte ”förbjuda” honom.

Varför är just en docka, en barbie, en ponny en ”tjejleksak”? Varför är just en bil, lego, byggklossar en ”killeksak”?

LÄS MER
Jag vill kunna köpa brunhyade leksaksfigurer till mina barn

Låt barnen vara just barn, låt de utvecklas i sin lek vare sig det är lek med dockor, ponnies, bilar, motorcyklar eller vad det nu är för leksak. Barnen har också en egen fri vilja, en rätt att få lov att välja och uttrycka sig själva om vad de vill leka med. Ingen säger väl åt dig ”det där ska du inte jobba med, det är ju ett mans-/kvinnojobb”.

Själv är jag lastbilchaufför och tillika kvinna, detta är ett val jag gjorde. Kanske det valet kom av att jag lekte med bilar när jag var liten, kanske inte. Vad spelar det för roll? Ett jobb är ett jobb eller hur. Liksaså med leksaker. En leksak är en leksak, en unisex sak som alla kan leka med. Sätt inte massa normer i barnens lek. Du kan ju inte påverka vad ditt barn leker med i förskolan eller skolan. Där leker alla barn med alla leksaker. Låt din son leka med dockor eller ponnies om han nu vill det. Låt han få en egen uppfattning om leksakerna i stället för att påverkas av föräldrarnas normer om leksaker.

Kathy Tock

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro