ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sluta klaga på kylan – vi bor faktiskt i Sverige

Metro · 20 Jan 2016
Uppdaterad 21 Jan 2016
Tomas Jönsson. 

Tomas Jönsson.  Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Kylan har brett ut sig över Sverige och alla sociala forum formligen översvämmas av bilder på allehanda termometrar. Det facebookas, instagrammas och gud vet vad rörande dessa minusgrader. Den ena värre än den andra. Jag tittar inte ens på dem längre utan skrollar snabbt förbi. Hade vi bott söder om ekvatorn hade jag givetvis förvånats. Men vi bor i Sverige, hallå!

Jag blir ungefär lika förvånad över minusgrader som att se ett glas vatten. Ett land som ligger på breddgrader där Stockholm är i samma nivå som norra Kanada och Norrbotten som södra delarna av Grönland. Vi ska ha kalla vintrar. Den värme vi har upplevt sommartid sista åren och vårvärme på vintern, det är egentligen stora tecken på den globala uppvärmningen. Det är alltså att likna med förödelse i spåren av den globala uppvärmningen av jordklotet.

LÄS MER
Ny studie: Kallt väder 20 gånger dödligare än varmt väder

Sedan, dessa frostiga mustascher, ja det kan vara lite sött tycker jag. Ni vet, vi som har lite skägg, vi tycker just denna frost ser cool ut. Jag vet, märkligt. Kanske det får fram urmänniskan i oss.

Men minusgrader är inget ovanligt. Det är januari månad och då ska det vara kallt. Alla ni som var barn på 60-, 70- och 80-talet. Ni minns kalla vintrar långt ner i Sverige. Ni minns skidåkning, skridskor, miniskidor och snowracers eller bob som norrlänningen kallar dem. Ni minns snögubbar och snögrottor, kalla näsor och kläder som frös i kylan. Det finns ganska många som uppskattar denna kyla. Skridskor, skidor och olika former av vinterlekar blir helt plötsligt aktuella på nytt. Barn får uppleva och leka i snön. Det är underbart tycker jag. Det är ju en form av ett vinterdop i Sveriges tecken. Vi bor ju i Sverige, ett skandinaviskt land i norra Europa. Vi måste komma ihåg detta faktum. Vi bor inte i söder om ekvatorn. Som svensk ska vi uppleva snö och kyla. Vi bor på fel plats annars. Kylan kan också ge mig glädje. Jordens uppvärmning känns plötsligt inte så akut. Kylan är som en tröst på något sätt. Ni vet, vi svenskar och våra ordspråk med vårt djupt inrotade ”lagom”. Ja ni vet, vi älskar att prata väder. ”Lagom”, det ordet är svenskt. Så svenskt den kan bli. Vi kan inte ens förklara ”lagom” om vi pratar med andra nationaliteter. Just nu är det inte ”lagom” alls, inte om vi tittar på de sociala forumen och alla termometrar och frostskägg. Just nu är det för kallt. Sedan är detta ”lagom” så olika i vårt avlånga land. Lagom temperatur i Kiruna kanske är minus 15, i Skåne tror jag snarare +5. Men Skåne ligger på samma breddgrad som New Foundland-halvön. Det är Golfströmmen som gör det ”lagom” varmt eller kallt i Sverige.

LÄS MER
Det här kan du kräva om din lägenhet är kall

En liten uppmaning till oss alla svenskar. Vi är nordeuropéer. Så länge ingen omkommer av kylan i någon tragedi, ska vi kunna hantera den. Det finns också fördelar. Vinterkräksjuka och förkylningar breder inte ut sig lika lätt i kyla. Barnen får uppleva snö och vinteraktiviteter, liksom många vuxna som fröjdas av detta. Att sedan bilar fryser, vatten fryser i husen och tågen inte går. Ja, i många fall är det vi själva som inte hunnit förbereda vinterns ankomst. Det är inte kylans fel, i de flesta fall vårt eget. Jag älskar vintern. Jag arbetar med att sälja vinter till Européer. Vi är ute i alla väder. Vårt ”hemliga” koncept är att vi klär i lagerprincipen och att vi har rejäla skor och en mössa. Converse, sneakers etcetera. Det rimmar illa med minus 20. Så ta på dig fler lager kläder. Långkalsonger, ja kanske inte det sexigaste med sina ”gällivarehäng” men sjukt skönt. Räcker inte detta så ”ställ dig mitt i kläderna” som en norrlänning säger. Sedan, jag vet att vi älskar detta lagom men det är liksom dags att inse för oss svenskar, vår strävan efter lagom, det kanske aldrig blir så. Ja, det är kallt nu, det är jäkligt kallt. Det är inte lagom nu! 

Tomas Jönsson

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro