ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sluta moralisera om porr – de flesta kollar på det och det är inte skadligt

Metro · 10 Apr 2016
Uppdaterad 10 Apr 2016

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

De dyker upp med jämna mellanrum – varningarna för sexuella skildringar av sex, allmänt kallat porr, i dag tillgängligt främst via nätet. Unga anses särskilt utsatta. Historiskt sett är detta inget nytt. Under 1930-talet bedömdes unga också vara utsatta för fara. Det uppväxande släktet måste räddas från det ovälkomna inflytandet: filmen, den kolorerade pressen, litteraturen och teatern. Dessa institutioner, sa man, gjorde de unga råa, sexuella och primitiva i en tid då ansvarsfullhet och sans var honnörsorden. I dag lurar faran på annat håll: i mobilen, datorn, på internet.

► LÄS MER: Rebecca blev porrberoende när hon var åtta år: "Jag tappade kontrollen"

Givetvis ska porren granskas, men på ett sakligt sätt. Porren är inte skadlig. Inte för gemene person, inte i sig. Forskningen ger en komplex och ändå lugnande bild. Porren anses i allmänhetens ögon vara ett vanligt inslag på nätet, användningen ökar. En majoritet av tonåringar och vuxna har erfarenheter av porrkonsumtion: killar och män dominerar men tjejers och kvinnors andel stiger över tid. Människor har i regel en förnuftig inställning till vad de ser, de kan navigera i utbudet, de vet hur de undviker sådant som är oönskat. Möjligen är de unga här mer skickliga än vuxenvärlden.

Porren är mångfacetterad, ibland av trivial karaktär: samlag mellan män och kvinnor, oralsex eller samkönad sexualitet. Sedan finns sådant som kan få människor illa berörda. Samtidigt handlar porrkonsumtion om allmänmänsklig nyfikenhet: hur gör andra, vad gör de, var, hur ser de ut när de gör det? Unga kan titta på porr i syfte att forma kamratgrupper och skapa sig en ställning, eller för att bli upphetsade. Det rör sig om identifikation, bekräftelse, synliggörande av samkönad sexualitet eller kvinnors lust. De som har svårt att ta del av skildringar av sex eller få till sexuella möten gynnas.

Även om det inte råder entydiga samband mellan porr och sexuellt beteende påverkar porren oss: som förmedlare av normer och ideal kring kropp, kön och sexuell praktik; som njutningskälla och fantasibooster. Frågan är också: återspeglar porren i själva verket vår syn på sexualitet och kön? Varför ser fler män på porr? Varför anses unga vara i riskzonen? Sannolikt är det en tvåvägsprocess, som när normer återspeglas i film, litteratur, reklam eller klädmode. Porren blir därmed varken mer eller mindre skadlig eller farlig än det samhälle vi lever i. 

► LÄS MER: De lanserar feministisk porrsajt: "Dagens porr känns inte lustfylld"

Porren har kommit för att stanna. Den är som den är, bra för en del, dålig för andra, men kanske en tämligen alldaglig företeelse för de flesta. En del blir uttråkade och minskar sitt porrtittande. Möjligen är porren budbäraren, likt den kolorerade pressen på 1930-talet, medan kärnan förblir orörd. Sex- och samlevnadsundervisningen brister efter decennier som lagstadgat skolämne, samtalet om sex och kön likaså. Sex är fortfarande tabu. Den kraft vi lägger på att måla upp skräckscenarier eller oroa oss borde vi istället lägga på samtal om sexualitet, normer, krav, kort sagt allt som kan kopplas till det mänskliga livets strävan och längtan efter närhet och kontakt med andra.

Majoriteten av oss har en god förmåga att ta hand om oss själva. Och de som inte har det måste få räkna med stöd. Till det behöver vi en öppensinnad och nyfiken värld som lyssnar, bekräftar och vägleder utan att moralisera. Till exempel när det gäller att förstå sexualiteten.

Jack Lukkerz

Socionom, fil lic i socialt arbete, master i sexologi

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro