ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sluta överkonsumera på black friday

metro · 24 Nov 2016
Uppdaterad 25 Nov 2016
Rosanna Endre, sakkunnig Greenpeace. 

Rosanna Endre, sakkunnig Greenpeace.  Foto: TT/privat/montage


klar

Artikellänk är kopierad

I dag är det black friday. Startskottet för den shopping-bonanza som pågår ända fram till jul, där snabbmode-företagen dumpar sina priser till rekordlåga nivåer så att vi alla ska känna att vi gjort ett riktigt bra kap. Tänk om black friday hade varit en dag fylld av upplevelser och kultur istället.

Handeln räknar som vanligt med ökade försäljningssiffror i dag i jämförelse med dagen innan och många köper bokstavligt talat hela konceptet. Vi gör det trots allt vi vet om omständigheterna de har producerats under. Så jag behöver inte berätta för dig att dina kläder kan innehålla skadliga kemikalier som förorenar vår planet. Jag behöver inte berätta för dig att fabrikerna får sin energiförsörjning från smutsiga kolkraftverk som påverkar vårt klimat. Jag behöver inte heller berätta för dig att de som syr dina kläder arbetar under fruktansvärda förhållanden och ibland är barn, för du vet redan det.

LÄS MER
Reabluffen: Så undviker du att bli lurad under black friday

Trots att vi vet allt detta handlar vi mer och mer.I dag köper vi så mycket som upp till 60 procent mer kläder i jämförelse med för femton år sedan. Dessutom använder vi bara kläderna hälften så lång tid.

I Europa går bara ungefär en tiondel av det som lämnas in till återanvändning till second hand. Annat exporteras till fattigare länder. Importen är så stor i många länder att man har stoppat eller satt restriktioner på den, eftersom importen annars riskerar sätta den lokala marknaden ur spel.

För bara något årtionde sedan brukade kläderna från Europa och USA vara av bra kvalitéoch ha ett högtandrahandsvärde, det är inte längre fallet. Mycket av det som säljs idag är av så dålig kvalité att det inte går att sälja igen, varken här hemma eller dit kläderna exporteras. Detta riskerar skapa stora problem för second hand-branschen.

Vi behöver helt enkelt stänga cirkeln - genom att producera kvalitativa textilier som sedan kan återvinnas till material som kan användas till nya kläder. Myten om att alla kläder återvinns eller återanvänds kan till och med ge en känsla av att rättfärdiga ökad konsumtion.

LÄS MER
Så påverkas miljön av din shoppingrunda

Modeföretagen och producenterna måste ta det största ansvaret i att omvandla den rådande trenden av snabbmode, till en trend av respekt för de planetära gränserna, men också med respekt för konsumenternas oro och behov. Det är på det sättet vi kan skapa mode för framtiden.

De enklaste stegen vi som privatpersoner kan ta är att använda våra kläder längre. Ta hand om dem, reparera dem, gör om dem, byt dem med vänner och ge dem vidare. Att öka livstiden för ett klädesplagg från ett till två år minskar utsläppen med 24%, enligt den oberoende expertgruppen Carbon Trust. Likaså om du köper second hand.

Black fridays konsumtionshets har blivit startskottet för julförberedelserna, trots att vi vet allt det där med kemikalierna, kolkraften och arbetsförhållandena.

Låt dessa julförberedelser handla om familjen, vänner och kärleken. Köp teater, köp konst, köp upplevelser. Upplev, njut, ha kul. Låt det bli en dag där sportarenorna, teater- och biosalonger är fullsatta och museerna slår besöksrekord. Låt black friday bli en dag då vi tar hand om varandra!

Rosanna Endre, sakkunnig Greenpeace

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro