ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Sluta snacka och gör något i stället"

Hanna Göransson · 24 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Hör av dig till de företag du har mest kontakt med och berätta vad du tycker. Ställ krav säger Arne Forstenberg.

Hör av dig till de företag du har mest kontakt med och berätta vad du tycker. Ställ krav säger Arne Forstenberg. Foto: Mattias Holgersson


klar

Artikellänk är kopierad

ENTUSIAST. Gör något i stället för att bara snacka om det. Det är uppmaningen från klimatentrepre­nören Arne Forstenberg på nätverket GlobalFocus. Han har gått från ord till handling och utnämnt 12 svenska ”Al Gore” för miljön. Nu ska klimatentreprenörerna på export till Kina och USA.

Vad är en klimatentre­pre­nör?– Någon som har en idé som kan förbättra klimatfrågan globalt och vill driva den. Vi jobbar med folk som vill få saker att hända.

Vad krävs för att bli en klimatentreprenör?– Vilja, globalt perspektiv och att man ska påverka andra att göra något. Berätta om era projekt. – Vi har ett kortfilmsprojekt på gång i Peking med fokus på globala lösningar och vi ska med på en expedition till Arktis på måndag.

Vem är du?– En globalt intresserad kille som utgår från att vi har en planet och att vi inte kan fortsätta festen med resurserna.

Vad har du för förebilder?– Dennis Pamlin. Han är global policy advisor för WFF. Det är en ball titel.

Vad är det största hotet med klimatet?– Att gamla strukturer styr oss och att vi har en kortsiktig tidsaspekt. Om jag hade lyssnat på alla trött, negativ respons hade det här aldrig hänt.

Hur kan jag påverka?– Individen har makt men en stor del av ­var­dagen handlar om ­struk­turer. Det är de vi vill ändra på. Lyft fram de goda exemplen, de finns.

Vad är nästa steg?– Vi driver flera projekt. Det viktigaste för oss är att någonting händer. Nu ska klimatentreprenörerna på export till Kina och Usa.

Var kommer ditt engagemang från?– Jag skulle bli basketproffs tills jag kom på att jag kan ju inte hålla på att studsa en boll resten av livet när världen ser ut som den gör. – Det som ger nåt är att göra något. Det var när jag insåg det som jag lämnade den akademiska världen.

Hur vill du inspirera andra?– Jag vill göra världen bättre. Det kanske låter lite pretto men det är det jag jobbar för. Det är inte så jävla svårt. Det går att påverka.

Hur ser du på framtiden?– Vi vill inte fokusera på hoten och problemen. Vi vill lämna det bakom oss och koncentrera oss på­ ­lösningar. Det ska vara kul att göra bra saker för ­klimatet.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro