ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Sluta sprid slamprykten: Är ett sätt att kontrollera unga kvinnor

Ana Udovic · 3 Okt 2016
Uppdaterad 13 Dec 2016
I slut-shaming som begrepp är det viktiga just beläggandet med skam – hon ska skämmas över sättet hon haft sex på, hur hon gjorde det och med vem. Det krävs nästan ingenting alls för att en ung kvinna ska få horstämpel, och stämpeln är nästan omöjlig att bli av med, säger Katarina Wennstam.

I slut-shaming som begrepp är det viktiga just beläggandet med skam – hon ska skämmas över sättet hon haft sex på, hur hon gjorde det och med vem. Det krävs nästan ingenting alls för att en ung kvinna ska få horstämpel, och stämpeln är nästan omöjlig att bli av med, säger Katarina Wennstam. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin/Eva Fallström/montage


Att sprida ett rykte om en ung tjej och kalla henne lösaktig eller slampig är något som borde höra till det förgångna. Tyvärr är det inte så, snarare har sociala medier bidragit till att ryktesspridningen blivit ännu större än förut. Fenomenet kallas slut-shaming” och det kan få konsekvenser. – Slut-shaming kan vara livsfarligt, säger Katarina Wennstam, som nyligen kom ut med boken Flickan och skammen.

klar

Artikellänk är kopierad

Slut-shaming eller ryktesspridning av sexuell karaktär ger den utsatta en stark känsla av obehag och begränsar hennes handlingsutrymme, vilket också är poängen.

– Att sprida slamp-rykten är ett sätt att kontrollera unga kvinnor och fokus ligger ofta på sex men kan också handla om att en kontroll överlag, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU som också blivit intervjuad i Katarina Wennstams bok Flickan och skammen.

LÄS MER
5 bra skäl att sätta på kondom

Horstämpeln kan förstöra många år av en ung kvinnas liv, men oftast går det ändå bra till sist.

– Många av de tjejer jag intervjuat blev knäckta för stunden, men de tog sig vidare. Flera beskriver deras nuvarande situation som positiv – de kan bejaka sin lust och stå för det fantastiska i sexualiteten, säger Katarina Wennstam.

Men det har också hänt att kvinnor till och med har tagit sitt liv eftersom någon hotat med eller har spridit bilder eller filmer med sexuellt innehåll på nätet.

– I slut-shaming som begrepp är det viktiga just beläggandet med skam – hon ska skämmas över sättet hon haft sex på, hur hon gjorde det och med vem. Det krävs nästan ingenting alls för att en ung kvinna ska få horstämpel, och stämpeln är nästan omöjlig att bli av med, säger Katarina Wennstam.

LÄS MER
Experterna: Därför är vi otrogna

I botten ligger en syn på sex som gör stor skillnad på kvinnor och mäns möjlighet att leva ut sin sexualitet. Maskulineten ger många män större möjlighet att leva ut sin sexualitet, den ifrågasätts sällan och hyllas ibland, män kallas players, medan kvinnor som gör detsamma kallas hora eller andra nedsättande ord.

– Det här är en tvångströja inte bara för kvinnor utan också för män, de förväntas vara kåta hela tiden. Det finns också en förväntan kopplat till traditionell heterosexualitet som så klart inte alla känner igen i sig själva. Det finns rätt många killar som inte är intresserade av att vara players, men det är ändå en position som tolkas som positiv i grunden, en position som ger status, säger Pelle Ullholm.

Samtidigt finns en förväntan på unga kvinnor att de ska vara sexiga – men de får inte vara sexuella. Det märks inte minst på hur sällan kvinnor pratar om sin onani. I sin bok har Katarina Wennstam skildrat hur killar kan prata öppet om hur de runkar, medan tjejer nästan aldrig har några sådana historier att berätta. Hon menar att medierna spelar en viktig roll i detta – för det är sällan som kvinnlig sexuell lust får finnas i offentligheten i kraft av något positivt, något som gör livet njutningsfullt. I stället ligger fokus på att kvinnan ska vara rädd, hela tiden.

– Som kvinna ska du vara rädd för att bli tafsad på, rädd att bli våldtagen, rädd för att bli gravid, rädd för att få dåligt rykte och så vidare, säger Katarina Wennstam.

Vad kan vi då göra för att få bort ”slut-shaming”?

– Det är sorgligt att vi år 2016 fortfarande inte låter alla som älskar sex eller vill uttrycka sin sexualitet få göra det på det sätt de själva önskar. Vi kan få bort det genom att själva inte delta i ryktesspridning, genom att stötta personer som blir utsatta och genom att ifrågasätta ryktesspridningen i sig. Det är egentligen inte svårare än så, säger Pelle Ullholm.

LÄS MER
Har du fejkat orgasm? Då är du inte ensam
klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro