ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sluta sudda bort kvinnliga hjältar från leksakshyllan

Metro · 4 Jan 2016
Uppdaterad 4 Jan 2016

Foto: Montage/TT/Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Kan du gissa vilken av karaktärerna i Star Wars nya film som inte fanns tillgänglig att köpa som leksak i julhandeln 2015?

Ser en post på ett forum på Facebook som handlar om hur de svenska leksaksåterförsäljarna medvetet väljer att inte köpa in huvudpersonen i nya Star Wars. De andra birollerna finns självklart tillgängliga för småbarnsföräldrar och deras barn att leka med. Hur kommer det sig att just huvudpersonen har valts bort? Vid en närmare titt verkar det som om den kvinnliga hjälten kommer att finnas tillgänglig att köpa, men först senare under 2016. Om jag ska vara ärlig så känns det mer som en efterhandskonstruktion.

► LÄS MER: "Jag vill kunna köpa brunhyade leksaksfigurer till mina barn"

Så hur kommer det sig egentligen att huvudpersonen valts bort? Kan det bero på att hon är en kvinna? Kan det bero på att leksaksåterförsäljarna inte vågar satsa på en produkt som de tydligen inte tror kommer sälja? Ska vi fortsätta stå tysta och låta dem fortsätta föra patriarkatet framåt? "Är detta en fight som är värd att utkämpa, finns det inte viktigare saker att lägga sin energi på", kanske några tänker?

När jag var liten fick jag inte speciellt många barbiedockor att leka med. Det är inte direkt ett faktum som jag sörjer, och kanske är det en bidragande anledning att jag inte utvecklade en ätstörning, som en person i min närmiljö gjorde. Jag blev inte utsatt för ett ideal som är omöjligt att uppnå.

Det finns en annan aspekt som är minst lika viktig. Leksaksåterförsäljarnas bristande intresse för att sälja en kvinnlig karaktär som leksak, även om hon råkar vara huvudperson, kan bero på att de förutsätter att pojkarna inte vill leka med tjejer. Är inte små pojkar rädda för tjejer, och tjejbaciller det läskigaste som finns? Att de förutsätter att tjejer bara leker med barbiedockor är inte bara fel, utan innebär även förlorade vinster.

I första hand behöver tjejer få leka med dockor som ser mer normala ut, inte lika sminkade och överdrivet smala som barbiedockor. Små tjejer behöver verkligen starka förebilder. Kvinnor som kan åstadkomma saker och vara viktiga utan att vara klädda i högklackat.

När leksaksåterförsäljarna suddar bort de kvinnliga hjältarna så begår de ett övergrepp på den feministiska utvecklingen. Visst, man kan inte ändra på historien, men att faktiskt förvränga den borde vara straffbart. Under 2015 togs diskussionen om hur kvinnor suddats bort från historieböckerna fart. De ansvariga männen verkade på allvar tro att det berodde på att det inte fanns kvinnor som åstadkommit något värt att berätta. Varför ska de få sprida en uppfattning som är så fel?

► LÄS MER: "Tack Sverige, ni gjorde mig till feminist"

I andra hand behöver pojkar se kvinnliga karaktärer för vad de är. Att de också kan prestera och inte bara se snygga ut. Att man kan räkna med kvinnor på samma sätt som man tydligen kan lita på män. Om dessa små pojkar växer upp och ser dessa kvinnliga karaktärer som jämlikar, då går vi i rätt riktning. En riktning som leksaksåterförsäljarna inte stödjer.

Det här är en fight som är otroligt viktig. En fight som alla kan vara delaktiga i.

Kristina M. Nilsson

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro