ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sluta tävla om Iphone på stjärnornas Instagram – du kan ändå inte vinna

Aron Andersson · 18 Nov 2014
Uppdaterad 18 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Den som följer superstjärnor på Instagram har sett uppmaningarna. Skumma Instagramkonton lockar med Iphone-vinster. Men kampanjerna är bara bluff.

På superstjärnornas Instagramkonton är det oftast full fart i kommentarsfälten. Den som kollar igenom exempelvis Beyoncés eller Kim Kardashians senaste bilder hittar snabbt flera tävlingar där det ska gå att vinna olika Appleprodukter. 

Här följer några exempel på tävlingskonton som räknas upp: @realiphonegivawayz, @iphone6won, @iphonegiveaway_101, @iphone6giv3away, @applegiveaway10, @iphone_giveaway_01, @iphoneandipadgiveaway, @iphone6giving, @iphone6xmasgiveaway, @freegiveawayiphones.

Den som går vidare till kontona i fråga hittar snabbt liknande uppmaningar:

Steg 1. Följ det här kontot.

Steg 2. Tagga kontot på 5 kändisars bilder.

Steg 3. Vänta på direktmeddelande med information om din vinst.

Men tävlingarna är bara på låtsas och det är sannolikt att den som tar sig vidare istället riskerar bli indragen i ett bedrägeri. De som skapat fejkkontona är istället ute efter att samla in mejladresser och annan personlig information som kan utnyttjas.

Enligt polisen verkar det inte vara så många svenskar som gått på bedrägerierna.

– Jag har inte sett det, därmed är det inte sagt att det inte kan förekomma, men det är i så fall inga större volymer, säger Anders Olofsson vid polisens bedrägerirotel.

Samtidigt är det svårt att koppla ett bedrägeri till ögonblicket då identitetskapningen inleddes menar han. Därför är det viktigt att vara vaksam på nätet.

– Den här typen av bedrägerier är svåra att sätta i samband. Du kan få e-post som innehåller en bilaga som innehåller ett virus som sedan gör att någon kan följa vad du gör på datorn och därigenom komma åt dina lösenord. Det enda du vet är att du blir av med pengar men inte på vilket sätt de kommit åt dina kortnummer och koder, säger Anders Olofsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro