ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sluta tvinga barn att pussas och kramas

Metro · 21 Dec 2015
Uppdaterad 21 Dec 2015

Foto: Montage/Privat/All Over Press


Ett barn ska kunna förvänta sig att de blir lyssnade på om de säger "nej". Därför är det viktigt att lära barn att sätta gränser för vad andra får göra med deras kroppar, utan att skrämma dem. Inget barn ska bli påtvingad pussar eller kramar mot sin vilja, skriver Agnes Edith Lundgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag vill dela något med er. Det är en lång men viktig text.

Att träna sitt barn i att sätta gränser för fysiskt umgänge utan att prata om det på ett sätt som skrämmer barnet och är utanför barnets erfarenhetsvärld, ett sätt att lära sig säga nej och förvänta sig att bli hörd trots hänryckning och ett sätt att lära sig våga be om att bli rörd på ett särskilt sätt. Varför gör jag det? Jo, jag vill att mina barn ska förvänta sig att deras NEJ blir hört och respekterat, att deras SLUTA innebär direkt reaktion hur mycket de än fnittrar, att deras INTE DÄR utan åthävor ska lydas.

► LÄS MER: "Jag vill inte bli mamma – jag vill bli pappa"

För att de, mitt i yran ska bli förbannade om det inte är så. För att jag vill lära dem att deras kroppar är deras kungarike och att ingen annan får bestämma över hur de ska bli berörda.

Hur jag gör? Det är så enkelt; jag lyssnar mycket noga. Jag lyssnar och är försiktig...och kittlar dem. Kittlar? Kittlar. I kittlandet kommer skrattet och extasen, skrattet som reaktion på beröringen, skrattet som gör den som kittlar förvirrad när den kittlade fnittrar fram ett nej. Hen säger nej men hen skrattar ju, då är det okej att jag fortsätter, eller? NEJ. Det är nu en har ett val. Lära barnet att deras NEJ är viktigt eller lära dem att om de är hänryckta spelar det ingen roll vad de säger för ingen kommer att lyssna.

Jag frågar "ska jag kittla dig".

Barnet säger ja.

Jag kittlar. Barnet tjuter av skratt och efter ett par sekunder slutar jag kittla. 

Jag väntar. Barnet säger "KITTLA MER". 

Jag kittlar. Barnet skrattar men efter en stund hör jag ett "sluta" mitt i allt gapskratt. Jag slutar direkt.

Såhär kan leken se ut, det är mycket medvetet genomfört, jag har hela tiden mina mest lyssnande öron på och jag är konsekvent. Varje protest eller guidning ska lyssnas på i den här leken. Varje INTE DÄR och SLUTA och NEJ och MER ska lyssnas på och reageras på omedelbart och obönhörligen.

Vidare: tvinga aldrig barnen att pussas eller kramas. Uppmana dem inte ens att göra det, de känner såklart en press att göra som du säger men det är inte alls säkert att det är vad de själva vill. "Vill du krama farmor" är bättre, då har de chansen att säga nej. 

► LÄS MER: "Föräldrar – det är ert fel att barn beter sig som svin"

Varför? För att fysisk kontakt alltid måste få vara frivillig och för att vi ska lära barnen att just detta är norm.

Barn har rätt till sin egen kropp.

Barn har rätt att bli lyssnade på.

Det är vår uppgift och skyldighet som vuxna att lära barnen att de är individer som inte är ägda, de äger sig själva. De har rätt till ett val.

Det är vår uppgift att lära barnen att de ska förvänta sig att ett NEJ betyder NEJ och att de har all rätt att bli fly förbannade om någon tar sig friheter med deras kroppar.

Vi ska lära alla barn att sätta och förstå gränser. Det är vårt jobb.

Det är barnens rättighet.

Agnes Edith Lundgren

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro