ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sluta uppmuntra solariesolande

Metro · 29 Sep 2015
Uppdaterad 29 Sep 2015

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

REPLIK: Joar Forssell (FP) skriver i Metro Debatt (24/9) att minderåriga bör få sola solarium om de vill.

För sammanhangets skull ska först nämnas att andelen människor som drabbas av den farligaste hudcancerformen, malignt melanom, ökat i Sverige under minst 50 års tid – för närvarande drabbas ca 3 300 svenskar årligen av sjukdomen. Huvudorsaken till uppkomst av malignt melanom är att man utsatt sig för ultraviolett ljus där både solen och solarier är riskfaktorer.

► LÄS MER: Låt minderåriga sola solarium om de vill

Nedan bemöter jag Forssells argument:

1. ”Entreprenörer och kreatörer ska få förverkliga sina drömmar”. Det kan inte vara rimligt att drömmar ska resultera i att unga människors risk att drabbas av hudcancer ökar.

2. Att ”information om riskerna finns på solarier” må vara, men den sortens information fungerar inte på många unga som lever i en värld där en brun hy är idealet – antingen tar de inte in informationen eller så läser de den inte alls (jämför med informationen på cigarettpaketen om man nu ska försvara en dumhet med en annan).

3. Att exempelvis ”ett solarium i Lund skulle kunna förlora 750 000 kr på ett år” har inte med riskfrågan att göra. En grundläggande strålskyddsprincip är att onödig bestrålning ska undvikas. Solkulturen är det största svenska strålproblemet som har med canceruppkomst att göra. Därför bör man från samhällets sida göra vad man kan för att inte uppmuntra solkulturen. Bortsett från cancerrisken åldras också huden med ökat solande – huden förlorar i elasticitet och man blir helt enkelt rynkig tidigare i livet.

Björn Cedervall

Docent, Med dr, medicinsk strålningsbiologi, Karolinska institutet

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro