ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Slutfuskat hos SL – ordningsvakter sätts in mot plankare

Karolina Skoglund · 4 Mar 2015
Uppdaterad 4 Mar 2015

Fler kontroller, tjutande spärrar och ordningsvakter. Så lyder SL:s plan för att minska tjuvåkandet i kollektivtrafiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Nu är det slut på den vänliga och serviceinriktade behandlingen när det gäller tjuvåkare i kollektivtrafiken. I stället ska fokus flyttas mot att se till att reglerna följs. Det skriver DN.

Bland annat kommer kontrollanterna att jobba tillsammans med ordningsvakter, som exempelvis har befogenheter att hålla fast personer. 

– Det är ett utsatt yrke att vara biljettkontrollant och tyvärr förekommer hot och våld. Ordningsvakter har befogenhet att ta hand om människor som stör, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) Kristoffer Tamsons till DN.

Redan i mars startar SL den nya planen för att minska fusket. Man kommer då även att ha fler kontroller, särskilt på stationer där fusket visat sig vara utbrett samt införa ett tjutande larm på spärrar som går i gång när någon hållit upp dem för länge.

Organisationen planka.nu, som villl ha en avgiftsfri kollektivtrafik, säger i en kommentar till Metro: 

”Moderaterna i landstinget älskar att köra bort fattiga människor med ordningsvakter. SL går regelbundet ut med "hårdare tag" mot plankare och nån fantasisumma om vad plankningen "kostar". Det kommer inte lösa problemet med att folk inte har råd att betala denna gång heller”. 

Fusket bedöms kosta SL omkring 250 miljoner om året och inget tyder på att det har minskat. På sikt vill landstinget även få tillstånd att höja böterna för fuskåkande till mer än de 1 200 kronor som är dagens maxbelopp, skriver DN. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro