ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SLUTREPLIK: Systembolagspersonal: En facklig bojkott borde vara nog för att ni ska stoppa vinerna

metro · 6 Okt 2016
Uppdaterad 6 Okt 2016
Vi vill att Systembolaget byter kod eller fördjupar sitt sammarbe med arbetarorganisationerna, skriver Emil Boss, Mikael Lindegren och Jarl Keber.

Vi vill att Systembolaget byter kod eller fördjupar sitt sammarbe med arbetarorganisationerna, skriver Emil Boss, Mikael Lindegren och Jarl Keber. Foto: Privat/Snezana Vucetic Bohm/Systembolaget/AP Photo/Schalk van Zuydam


När arbetarna på vingårdarna inte har råd med mat, hamnar vi som jobbar ute i Systembolagets butiker i en olustig sits. Vi förväntas lyfta fram den etiska certifieringen för kunderna och riskerar då att dölja ett akut mänskligt lidande, skriver Emil Boss, Mikael Lindegren och Jarl Keber som svar till Systembolagets replik.

klar

Artikellänk är kopierad

Slutreplik i debatten som började med artikeln: "Systembolagspersonal: Bojkotta Robertson Winery".

Systembolaget tycker att Sydafrikas minimilön räcker som krav i det etiska arbetet. Det tycker inte vi. Den lönen räcker till 61% av en fullgod kost. När arbetarna på vingårdarna inte har råd med mat hamnar vi som jobbar ute i Systembolagets butiker i en olustig sits. Vi förväntas lyfta fram den etiska certifieringen för kunderna och riskerar då att dölja ett akut mänskligt lidande.

►LÄS MER: REPLIK: Systembolaget: Som statligt ägt bolag driver vi ingen egen utrikespolitik

Redan 2012 vände vi oss tillsammans med lantarbetarorganisationer i Chile, Argentina och Sydafrika till Systembolaget med en vädjan om att monopolet inte skulle välja uppförandekoden BSCI eftersom den inte i tillräcklig utsträckning inkluderar arbetarnas egna organisationer. Vi tycker att den bristen hos BSCI gör sig tydlig idag. Vi vill att Systembolaget byter kod eller fördjupar sitt samarbete med arbetarorganisationerna.

Igår backade Systembolaget från ett antal påståenden i Svenska Dagbladet och säger sig nu vilja granska bland annat Robertson Winery närmare. Det tycker vi är positivt. Vid etiska tveksamheter och granskningar kan Systembolaget tillfälligt säljstoppa viner. Det skedde nyligen med två andra produkter. En facklig bojkott borde vara nog, men nu bör Robertson Winery omedelbart säljstoppas medan Systembolaget granskar förhållandena.

Vi skriver detta som representanter för vår fackförening som deltar i bojkotten mot Robertson Winery.  

Emil Boss, Mikael Lindegren och Jarl Keber för SAC:s driftsektion för Systembolagsanställda

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro