ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Små barn i huset försvårar sexlivet

Annika Anjou · 2 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Viktigt att behålla leklusten mellan lakanen

klar

Artikellänk är kopierad

STÖRNINGSMOMENT. Med småbarn i huset kan sexlivet förändras. Om ungarna exempelvis brukar somna i vuxensängen måste man kanske hitta nya mötesplatser i hemmet för sexlivet. – Även om barnen finns i den gemensamma sängen kanske man inte delar lika på föräldraraansvaret. Sexlust kan påverkas negativt av ojämställdhet i hemmet. Det är ett av flera bra argument att dela lika på ansvar kring barn, säger Metros sex- och relationsexpert Pelle Ullholm.

Råden i medierna om att ”Så kommer du i gång med sexlivet efter graviditeten”, kan stressa mer än hjälpa:– Sexualiteten och lusten ändras över tid. Vi påverkas av en massa faktorer – varav barn kan vara en. Ett bra tänk kring sex är att utgå ifrån egna aktiva val, säger han.Somliga har mindre sex eller inget alls under småbarnsåren, andra mer eller lika mycket. Hur man väljer är individuellt. – Det finns ingen samlagskommission som ställer krav på oss – även om det kan kännas så, påminner Pelle.Han återkommer till vikten av att tala med sin partner:– Man måste formulera sina behov och våga vara ärlig. Att vara missnöjd i tysthet kan leda till avstånd.

Ett tips är att inte prata om sitt sexliv i en sexuellt laddad situation. En avspänd fikastund funkar bättre.Han avråder också från gemensamma beslut eller avtal om att schemalägga sex: – Tanken att avsätta tid för varandra är jättebra. Men sexlusten finns bara i nuet, man kan inte bestämma fram den. Att sängen är full av ungar behöver inte betyda att sexet minskar. Förändringen – alltså bytet av plats och tidpunkt – kan också leda till en nytändning. 

Maria och Pelle svarar på dina frågor

Fråga: Jag är en lesbisk tjej på 24 år som har flyttat till en ny stad och jag känner ingen. Jag vill träffa andra som förstår mig som jag är, men jag vet inte vart jag kan gå eller vem jag kan fråga som sådana saker. Det känns lite skrämmande.Svar: Att ta kontakt är inte alltid lätt. Det kan kännas lite läskigt. Hoppas du vågar. Du kommer att vara nöjd över dig själv sedan!RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, har lokalavdelningar på 28 ställen i landet. Att vända sig till närmaste avdelning är ett väldigt bra sätt att komma i kontakt med andra som till exempel är lesbiska.Närmaste avdelning hittar du på www.rfsl.se.Ett annat bra sätt är tidningen QXs community Qruiser, www.qruiser.com,  där kan du få kontakt med många i hela landet.      PELLE ULLHOLM

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Anjou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro