ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Småbarnsföräldrar fast i Netflix-fällan

Jenny Sköld · 24 Feb 2014
Uppdaterad 24 Feb 2014

Streamingtjänster som Netflix välkomnades av många stressade småbarnsföräldrar när de började dyka upp för några år sedan. Men frågan är om det inte snarare ökat stressen än lindrat den.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Taube lärde sig hantera barnens tv-tittande och spelande genom att sätta tydligare gränser.
Sara Taube lärde sig hantera barnens tv-tittande och spelande genom att sätta tydligare gränser.Foto: Henry Lundholm

Många föräldrar jublade när streamingtjänster som Netflix kom. Här fick de ett obegränsat utbud av barnprogram i mobilen, Ipaden eller på teven, närhelst de behövde distrahera, underhålla eller lugna barnen. Men frågan är om inte det som skulle vara stressade småbarnsföräldrars räddning har vänts emot dem.  

Barnläkaren: Förhandla inte!

Sätt gränser och håll dem. Och börja för allt i världen inte förhandla. Det är barnläkaren Hugo Lagercrantzs rekommendation till småbarnsföräldrar med Netflixberoende barn.

Han anser att en eller två timmar är en lagom dos "skärmtid" varje dag för ett barn. 

– Det är ingen som vet än hur den här generationen kommer att påverkas av tekniken. Därför bör man vara försiktig. Barn som tillbringar för mycket tid framför datorn riskerar att tappa förmågan att avläsa sociala koder och får en felaktig uppfattning av hur verkligheten fungerar. 

Lösningen är att sätta gränser. Ingenting nytt under solen alltså, när det gäller barnuppfostran. 

– Många föräldrar i dag är för mesiga. Man ska inte förhandla med barn och behöver inte ens förklara varför. Man ska sätta en gräns som man sedan inte ruckar på. Barn har inte förmåga att själva avgöra vad som är bäst. 

Hugo Lagercrantz jämför Netflix- och dataspelsberoendet med suget hos en alkoholist. 

– Det handlar om ett belöningssystem som aktiveras av vissa grejer. En kokainist tänder på kokain. Är man nikotinist så aktiveras det här belöningssystemet av det. 

Och precis som för människor med andra beroenden måste tillgängligheten begränsas. Där har föräldrarna ett avgörande ansvar, menar han, och förvara Ipads och mobiler utom synhåll för barnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro