ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Småbarnsmammor i Skåne röker mest

TT · 31 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Rökningen bland spädbarnsmammor fortsätter att minska, men det finns regionala skillnader. Flest rökande mammor, åtta procent, finns i Skåne.

Förklaringen är till stor del att Malmö har stor andel invånare med så kallad låg socioekonomisk status, till exempel lågutbildade, lågavlönade, och människor med utanförskap, tror Marie Köhler, barnhälsoöverläkare i sydvästra Skåne.– Man vet att rökning är vanligare i den gruppen, säger hon till TT. -Vi gör mycket för att informera om riskerna med rökning, men det är inte alltid det räcker. De flesta människor vet att det inte är hälsosamt att röka, men många gör det ändå. Det är en komplex fråga, men vi inom hälsovården gör vad vi kan, säger Marie Köhler. Tonårsmammor röker mer2005 var andelen rökande mammor med nyfödda barn 5,7 procent i hela landet, jämfört med nio procent 2000, visar ny statistik från Socialstyrelsen.Lägst andel fanns i Västerbotten, där bara 3,1 procent av mammorna rökte.

Rökning under graviditeten medför bland annat för risk dålig fostertillväxt, och flertalet kvinnor slutar också röka när de får besked att de väntar barn.Ett undantag är blivande mammor som är 19 år eller yngre. Av de rökande mammorna i gruppen fortsatte 28 procent att röka i början av graviditeten, och nästan 22 procent i slutet.Den grupp som röker minst under graviditeten är kvinnor som är 30- 34 år.2,8 procent av kvinnorna som födde barn 2005 snusade tre månader före graviditeten. 1,3 procent fortsatte under graviditetens början, och 0,6 procent fortsatte långt in i graviditeten.

I Jämtland och Västerbotten var snusarna fler än rökarna bland mammor som skrevs in vid mödravårdscentraler.Amningsfrekvensen fortsätter att vara hög i Sverige, visar statistiken från Socialstyrelsen.

91 procent av mammorna ammade helt eller delvis när barnet var upp till två månader.Flest kvinnor ammade i Stockholms län, 93,5 procent, medan bara knappt 87 procent ammade i Örebro län.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro