ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Småbarnspapporna arbetar allt mindre

Ylva Larsson · 5 Dec 2012
Uppdaterad 4 Dec 2012
Fredrik Tillman – med tvillingarna Axel och Vera samt Olle, 11 månader – job bar halvtid, liksom hans fru. 

Fredrik Tillman – med tvillingarna Axel och Vera samt Olle, 11 månader – job bar halvtid, liksom hans fru.  Foto: LOTTA BERGSETH


Gapet mellan mammors och pappors arbetstid minskar. Småbarnsmammorna jobbar allt mer, medan småbarnspapporna går ner i arbetstid.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan 1987 har Statistiska centralbyrån kartlagt den genomsnittliga arbetstiden bland sysselsatta i Sverige. Under 2000-talet har arbetstiden för mammor med barn under sju år ökat, men för papporna är utvecklingen i stället den motsatta.

– Det ligger i linje med hur utvecklingen har sett ut. Jag tror att siffrorna avspeglar att pappor är föräldralediga längre tid och att de skär ner på övertidsarbete, snarare än att de går ner i deltid, säger Jörgen Larsson, tidsforskare vid Chalmers tekniska högskola, som skrivit en avhandling om pappor som jobbar deltid.

Trots att gapet mellan mammors och pappors arbetstid minskar skiljer det ännu runt tio timmar per vecka mellan mammornas och pappornas arbetstid. Det kan jämföras med under slutet av 80-  och början av 90-talet när skillnaden var mer än två arbetsdagar per vecka, runt 17 timmar.

– Att kvinnor förvärvsarbetar i mindre utsträckning är en orsak till ojämlikhet på arbetsmarknaden och den ojämlikheten borde minska i och med att gapet minskar. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro