ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Småfuskare kostar dig stora pengar

Ann Hagman · 16 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Fredrik Eklund, 32, och Jimmy Risberg, 19, jobbar med elinstallationer. De bekräftar att det är vanligt förekommande med svartarbete – och tycker det är okej i liten skala på fritiden.

Fredrik Eklund, 32, och Jimmy Risberg, 19, jobbar med elinstallationer. De bekräftar att det är vanligt förekommande med svartarbete – och tycker det är okej i liten skala på fritiden. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

133 miljarder skattekronor försvinner varje år genom skattefusk och misstag. De största skattefuskarna är små, enskilda företag och svartjobbare. De undanhåller staten 52 miljarder årligen.– Det handlar om mycket pengar. Sammanlagt motsvarar skattefelet fem procent av BNP. Och förutom pengarna måste vi tänka på konkurrenssituationen, det måste löna sig att ha ett företag och betala skatt, säger Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand.Skatteverket har för första gången sammanställt en komplett ”skattefelskarta” över alla pengar som aldrig betalas in. Den visar att de så kallade mikroföretagen står för mer än en tredjedel av skattesvinnet.– Den gruppen består av två sorters aktörer. Dels småföretagare, dels de som jobbar svart vid sidan om, till exempel som byggnadsarbetare, säger Sjöstrand.Elinstallatören Fredrik Eklund bekräftar bilden:– Att jobba svart är hur stort som helst inom den här branschen.

Tycker du det är fel?– Det är väl bra att kunna tjäna lite extra pengar. Jag tycker det är okej eftersom båda tjänar på det, om det sker i liten skala. Tar man på sig ett större jobb tycker jag att man ska betala skatt.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro