ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smak – lyxig och vacker lunch i konsthallen

Karin Ericson · 1 Nov 2012
Uppdaterad 1 Nov 2012
Att kunna följa upp lammlägg till lunch med en konstrunda är ren lyx, tycker Metros krogskribent. Salladsbordet är en uppvisning i färger och grönt som får det att se ut som en dekoration i kyrkan.

Att kunna följa upp lammlägg till lunch med en konstrunda är ren lyx, tycker Metros krogskribent. Salladsbordet är en uppvisning i färger och grönt som får det att se ut som en dekoration i kyrkan. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


På restaurangen Smak i Malmö Konsthall får Metros krogskribent Karin ett så rejält lammlägg på tallriken att hon hinner tänka wow får jag det här på lunchen” innan hon sätter tänderna i det.

klar

Artikellänk är kopierad

S:t Johannesgatan 7. Lunchrestaurang och café i den vackra konsthallen med njutfulla välkomponerade rätter av duktiga kockar med mycket grönt och gryn.
S:t Johannesgatan 7. Lunchrestaurang och café i den vackra konsthallen med njutfulla välkomponerade rätter av duktiga kockar med mycket grönt och gryn.

Konsthallen är en av mina favoritplatser i Malmö. Det ljusa vackra huset gör platsen till ett andningshål och de raka vita linjerna har samma effekt för kroppen som att blicka ut över ett hav. Utställningarna är gratis, så det är bara att gå dit när som helst och strosa runt. Just nu kan man se film från Copenhagen International Documentary Film Festival varje dag klockan tolv och halv tre. Luncherna är däremot inte gratis. Till Smak går man om man vill njuta och inte bara bli mätt. Här görs vällagade luncher på bra råvaror av duktiga kockar – priset är motiverat.

Restaurangen fylls ofta med levande musik om helgerna och på sommaren och tidig höst utgör innergården en vacker plats under löven. Salladsbordet är en uppvisning i färger och grönt som får det att se ut som en dekoration i kyrkan inför tacksägelsedagen. Lila av kål, orange av morötter, gröna blad och linser i olika salladsblandningar. Bara den är värd det lilla extra du får betala för en riktigt bra lunch. På den svarta griffeltavlan står dagens rätter i lockande ordalag, alltid en kötträtt, en fiskrätt, en vegetarisk rätt och en soppa. Lyssna på detta; ”Långbakad gris, söta plommon, persiljerot, prästost och persilja”. Eller ”Rotselleriterrine, syltad kantarell, äpple, majrova, krasse och tranbärchutney”. Det börjar alltid vattnas i munnen. Smak har sin stil och greppar inte desperat efter trender. Även om det dyker upp en pulled pork på menyn just när det är som mest på tapeten och det picklas även här, så känner man igen kökets handlag i alla rätter år efter år. Det är grönt, gärna nötter, rötter, gryn och intressanta, väl avvägda, smaksättningar.

När Smak serverar ett lammlägg till lunchen är det rejält, med ett kraftigt ben som sticker upp från tallriken och man hinner tänka, ”wow får jag det här på lunchen” innan man sätter tänderna i det möra köttet. Det behövs inte mer än den fylliga tomatsåsen och rotfrukter till. Inget serveras med potatis men det finns alltid att hämta på salladsbordet.

Vill man äta god fisk på lunchen ska man bege sig hit. Sej, havskatt och torsk kan dyka upp och det är alltid tillagat med något överraskande därtill. Kummeln en hektisk dag på konsthallen där alla bord är fullsatta är ljuv i köttet och får sin karaktäristiska smak av syrligt vinägerfläsk. En härlig smak. Krogens gör ständigt skäl för sitt namn.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro