ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smakar som en retsam käftjabb från en tjockt vadderad handske

ERIK EJE ALMQVIST · 29 Aug 2014
Uppdaterad 29 Aug 2014

Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Trots ett mindre attraktivt läge lockar Västgrillen en stor publik som är sugna på ćevapčići. Här finns en oas som mättar hungriga magar och tillfredsställer smaklökarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Det brukar sägas att de tre viktigaste faktorerna för att en budgetkrog ska locka gäster är läget, läget och läget. Säljer du billig och snabbserverad mat handlar det helt enkelt om att vara där kunderna är, när de blir hungriga. Därför är det rimligt att ćevapčići-specialisterna på Västgrillen för tio år sedan startade sin verksamhet med en vagn som rullades runt mellan festivaler och andra folksamlingar. Intresset var då måttligt och konkurrensen närmast obefintlig. I Malmö frossade man tidigt i falafel, langos och gyros. Men ćevapčićin betraktades länge som kebabens en aning för bröliga brylling från Balkan. Sedan dess har mycket hänt. I takt med att ćevapčići-ställen poppat upp som svampar över stan har malmöiterna lärt sig att uppskatta de sydosteuropeiska köttfärsjärparna. I dag behöver Västchark inte längre söka sig till kunderna. Istället har man kaxigt skruvat fast sin vagn på ett tegelhus i Sorgenfri industriområde, mellan Byggnadsarbetareförbundets lokalkontor och Guldhörnans halalkött. Ett mindre attraktivt restaurangläge torde vara svårt att hitta. Ändå står bilarna dubbelparkerade på Scheelegatan under lunchtid. Merparten av klientelet tillhör kanske inte den demografiska grupp som ligger mest i tiden: manliga, köttätande bilister. Kön blänker av dammiga reflexjackor och stålhättade skor. Vilket förklarar menyernas storlek – där de redan matiga rätterna kompletterats med en tilltagen hög pommes frites. Portioner för kroppsarbetare. Det är dock lätt att förstå varför de kört just hit. Bra mat är normalt som en smekning, hela vägen från tungans smakpapiller och ner till magsäcken. En bra ćevapčići är ett undantag. På Västgrillen är de som en retsam käftjabb från en tjockt vadderad handske. Distinkta, lagom omtumlande smaker som omsluts av en trygg tekaka, stekt i brynt smör. Sympatiskt nog håller man igen på tillbehören och låter det fina köttet spela huvudrollen. Jag formligen älskar Västgrillens oförfinade pljeskavica; diskusar uteslutande gjorda på nötfärs, och den ostiga kajmaksåsen som ger skarp sälta, men kanske allra mest förtjust är jag av att utan krusiduller beställa in en "ćevapi" och en frostig Ramlösa, sjunka ner på bänken under ett av de skuggande platanträden och vaggas lugn av trafiken som puttrar in och ut ur industriområdet. Det aparta läget gör Västgrillen till en oväntad oas. Ingenstans och mitt i, på samma gång. 

klar

Artikellänk är kopierad

ERIK EJE ALMQVIST
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro