ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smakfull weekend i Barcelona

Johan Öberg · 4 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Bilden visar Parc Güell, skapad av den kände Barecelona-arkitekten Antoni Gaudi. 

Bilden visar Parc Güell, skapad av den kände Barecelona-arkitekten Antoni Gaudi.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

RESOR. Barcelona är med rätta ett av de stora weekendresmålen i Europa. Här finns massor att göra, massor att se, ett utsökt kulturutbud, läcker mat, kul shopping och en fin sandstrand mitt i stan.

Men skippa paradgatan Las Ramblas – det är en riktig turistfälla.Arkitekten Antoni Gaudí är synonym med Barcelona. Han tog modernismen, konstriktningen som hämtade inspiration ur naturens former, längre än någon annan.

På paradgatan Passeig de Gràcia ligger Casa Milà, ett bostadshus lika känt under namnet La Pedrera, stenbrottet. Det spektakulära taket där en promenadväg böljar fram mellan skorstenar i form av riddare och vackra mosaiker är värt att köa för.Bara något kvarter bort ligger ett annat av hans hus, Casa Batlló, byggt 1906 med ett mosaikklätt tak i form av en drakrygg.Stans mest spektakulära bygge är Gaudís ofullbordade kyrka Sagrada Familia. Bygget har tagit rejäl fart senaste decenniet. Här kan du se konst i världsklass just när den skapas. Kom tidigt på morgonen, före ruschen, och betala för att få gå in på byggarbetsplatsen/museet. Barcelonas turistbyrå har en utmärkt gratis karta med adresser till 150 affärer. Den förenklar shoppandet.I stadsdelen Barri Gòtic har trendiga modeskapare etablerat sig, och även om det inte är billigt kan du klä dig i plagg som garanterat inte finns i Sverige. Calle Avignon är en bra modegata. I Barri Gòtic finns också flera trendiga inredningsbutiker och längs Carrer dels Tallers ligger rader av skivaffärer för finsmakare.Förr eller senare hamnar du på Las Ramblas, men strunta i de dyra barerna och fiken. Stanna i stället till på den välsorterade matmarknaden La Bogueria, tillsammans med Mercat de Sant Antoni Barcelonas bästa. Varför inte handla hem goda oliver, fin olja eller dyr, gudomligt god pata negra-skinka?

Gillar man konst finns det mycket att välja på: Fundació Joan Miró, Parc de Montjuic (nära Estadi Olímpic) finns i en spektakulär byggnad med fin stadsvy och har ett stort antal verk av Barcelonakonstnären.MACBA (moderna museet) och MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya) har bra specialutställningar.

En weekend är över i ett nafs. Åk hem och dröm om att återvända.   

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro