ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smala kan vara tjocka på insidan

Tomas Lundin · 11 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Du kan vara en "ToFi" utan att veta om det

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Du kan vara fet utan att veta om det. På insidan.

Medicinforskare vid Imperial College i London har kommit fram till att fett runt vitala organ som lever och bukspottskörtel kan vara lika minst lika farligt som bilringar och dubbelhakor, enligt AP.800 personer har magnetröntgats för att kartlägga fettdepåerna.

– Att vara smal behöver inte betyda att du inte är fet, säger Doktor Jimmy Bell, professor på Imperial College.

De som är i störst fara är de som tappar kilon genom att banta i stället för att träna. Även om spegelbilden visar en smal person kan fettdepåerna inne i kroppen finnas kvar.

BMI-mätningar brukar vara ett sätt att mäta övervikt, men bristerna med det måttet bevisas nu av forskarna. Av de kvinnor med normalt BMI, mellan 20 och 25,  som undersöktes hade nästan hälften ohälsosamt höga fetthalter inne i kroppen. Av männen var sex av tio feta inuti men smala på utisdan.

Forskarna lyckades till och med hitta "feta" bland testpersoner som jobbade som fotomodeller.

– Hela konceptet med att vara tjock måste omdefinieras, säger Professor Bell, som tror att smala människor kan invaggas i falsk trygghet när de ser sig själva i spegeln.

Bell har till och med uppfunnit en term "ToFi" – Thin outside Fat inside– för att beskriva smala personer med "tjockt" inre.

Enligt fetmaexperten Stephan Rössner har man länge känt till det farliga inre fettet, men inte kunnat mäta det eftersom datormtomografier är oerhört dyra.

– När man har tagit bort fettet runt organen vid operationer har man märkt att alla värden har blivit bättre. Vi har länge känt till att det var farligt, den här rapporten bekräftar det, säger han till Metro.

– Midjemåttet är ett slags fattig mans magnetröntgen som ger en bra indikation på om man är i riskzonen eller inte. Rekommendationerna på 80–88 centimeter för kvinnor och 94–102 centimeter för män är en bra standard.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro