ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smarriga mackor på nytt sätt på Love Food Café

Jonas Cramby · 23 Jan 2014
Uppdaterad 8 Dec 2016
En god macka är svårare än man kan tro, skriver Jonas Cramby. Proportioner, smakupplevelse och konsistens ska klaffa.

En god macka är svårare än man kan tro, skriver Jonas Cramby. Proportioner, smakupplevelse och konsistens ska klaffa. Foto: Lisa Mattisson


Jonas Cramby äter på Marie Laveaus nya snabbmatsställe. Kanske Sveriges bäst komponerad mackor, men planeringen kunde vara bättre, skriver han.

klar

Artikellänk är kopierad

RECENSION: Love Food Café – 3 glober

Satirsajten The Onion släppte häromveckan fejknyheten om att Pew Research Center i Washington kommit fram till att USA är världsledande i att ”ta väldigt stora mackor i sina händer och pressa ihop dem så att de passar in i den mänskliga munnen”.

I en liten lokal på Hornsgatan serverar numera Marie Laveaus snabbmatsrestaurang Love Food Café just denna sortens smörgåsar. I ett hamburgaraktigt bröd stoppas ett av ett tiotal fyllningar – från friterad fisk till brisket – för att sedan byggas på med ett gäng valfria coleslaws, toppings, såser och pickles tills mackan blir så hög att man verkligen behöver amerikanernas oöverträffade förmåga att, enligt The Onion, ”försluta sidorna och baksidan på smörgåsen med fingrarnas för att på så sätt förhindra utglidning av smörgåsgurka och tomat.”

Detta sätt att äta smörgåsar är ju kanske inte något som vi svenskar rent historiskt är så vana vid. En vanlig svensk macka på ett café består uppskattningsvis av 99.7 procent bröd, en oregelbundet utbredd klump smör, en skiva plastförpackad skinka och en rå bit paprika vilket gjort att vi kanske underskattar konsten att bre en macka. För grejen är att det svårare än man kan tro: förutom att smakerna ska harmoniera så måste ju också proportionerna mellan bröd och fyllning vara perfekta i varje enskild tugga och konsistensen på brödet varken vara för seg eller mjuk för sin fyllning. En surdegsbaguette, till exempel, är fantastisk att äta med bara lite smör men övermannar ofta fyllningen och river upp gommen om man äter den som en macka.

Allt detta klarar dock Love Food Café alldeles galant. Jag äter till exempel en macka med snyggt ihoprullad kryddig Louisianakorv, surkål och senapsås som både har rätt konsistens och smakar gott – fläsksidan med appleslaw och persikobourbonsås är nästan ännu bättre. Jag skulle till och med kunna gå så långt som att säga att Love Food Cafés mackor är bland de bäst komponerade jag käkat i Sverige – problemet är bara hur de utförs.

De flesta ingredienser hålls nämligen på varmhållning vilket gör att korven är lite förr torr, fläsksidan trådig och pommes fritesen kall. Skulle de i stället få ihop planeringen och börja servera mackorna a la minute hade betyget blivit mycket högre.

Foto: Lisa Mattisson
Den gula disken.
Den gula disken.Foto: Lisa Mattisson
Den lilla lokalen.
Den lilla lokalen.Foto: Lisa Mattisson
Pork belly med lemon garlic och bourbon apricot sås och appleslaw och pickles med tillbehör portabellosvamp/sweet jams.
Pork belly med lemon garlic och bourbon apricot sås och appleslaw och pickles med tillbehör portabellosvamp/sweet jams.Foto: Lisa Mattisson
Foto: Lisa Mattisson
klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro