ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smarta fönster håller koll på värmeflödet

Aron Andersson · 26 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Claes-Göran Granqvist och Shuyi Li under tillverkningen av de smarta fönstren.

Claes-Göran Granqvist och Shuyi Li under tillverkningen av de smarta fönstren. Foto: Staffan Claesson


klar

Artikellänk är kopierad

Om det blir för varmt inomhus släpper fönstret automatisk genom mindre värme utifrån. Det är möjligt tack vare en ny upptäckt i Uppsala.Hemligheten är en ytbeläggning för glas som släpper igenom olika mängder ljus beroende  på temperaturen. Men det är inte synligt ljus som påverkas, utan den infraröda delen av spektrumet, som motsvarar värme från solstrålning.– Tänk dig ett fönster med dubbelglas och beläggningen på innerglaset. Blir det för varmt inne så minskar inflödet av värme, säger Claes-Göran Granqvist, professor för det fasta tillståndets fysik på Uppsala Universitet.Granqvists forskningsgrupp har länge jobbat med att forska på ytbeläggningen och man har nu nått ett genombrott tack vare magnesium. Vanadinoxid, som beläggningen består av, har nämligen funnits ett tag, dessvärre absorberar det för mycket ljus i det synliga området, vilket gör att det inte har gått att se tillräcklig bra igenom fönster med vanadinoxidbeläggning.

Att tillföra magnesium löser dock  detta problem, och denna lösning har forskarna nu sökt patent för.– Upptäckten var lite av en slump, men vi har jobbat mycket med andra oxider och använd magnesium för att göra dem mer genomskinliga, så tanken låg inte hemskt långt bort, säger Claes-Göran Granqvist.

Tidigare har andra material utvecklats, som gör att genomsläppet av synligt ljus kan styras med elektricitet. Forskarna på Uppsala universitet har även sökt patent för ett system där de två lösningarna kombineras.– Med elektrokrom beläggning på ytterfönster kan det synliga ljuset styras medan innerrutan hjälper till med temperaturen.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro