ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smarta fönster sparar el

Aron Andersson · 5 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FÖNSTER. Nu får Uppsalabaserade Chromogenics 20 miljoner kronor för att utveckla sitt solskydd. Det är Industrifonden som  investerar i den energibesparande tekniken. En tunn folie placeras i fönsterrutorna på bilar och byggnader och kan sedan göras mörkare och ljusare elektroniskt. På så sätt kontrolleras mängden ljus och värme som släpps igenom. Som följd minskas behovet av luftkonditionering vilket leder till minskad strömförbrukning.– Beroende på omständigheterna skulle energiförbrukningen kunna minskas med upp till 50 procent, säger Bengt Åkerström, VD för Chromogenics.

Redan kring årskiftet 2007/2008 lanseras produkten kommersiellt i USA. Då kommer den integrerad i motorcykelhjälmar så att förarna slipper fälla upp visiret när det blir mörkare. Därnäst på tur står flygplan och bilar.– Byggnadsindustrin är konservativ och vill se tekniken sitta i ett hus ett antal år innan de bestämmer sig, säger Bengt Åkerström.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro