ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smarta lampor lyser upp Göteborg

Lina Färm · 12 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Lena Wiewert vid en av de nya stolparna.

Lena Wiewert vid en av de nya stolparna. Foto: Petra Jonsson


klar

Artikellänk är kopierad

Ny gatubelysning kan spara upp till 70 procent av elkostnaderna för Göteborgs stad. Nu testas Intelligent belysning för första gången i Sverige, på Tuvevägen i Göteborg. Belysningen kan höjas och sänkas helt efter behov, och allt sker via dator. – I rusningstrafik eller vid olyckor kan man höja belysningen på platsen, så att ambulans och polis kommer till. Är det ovanligt ljust ute dimmar man ner, säger Lena Siewert, miljökonsult som arbetar med projektet för Trafikkontoret.

Göteborg är en av elva europeiska städer som ingår i projektet. Om det faller väl ut kommer all belysning så småningom att bytas ut. I Oslo har man nyss testat konceptet, och på ett år sparat 70 procent av elkostnaderna. – Det är en enorm besparing, och man sparar också miljön. Idag hyr kommunen in folk som kontinuerligt åker med bil för att kolla att varje armatur fungerar och att lamporna lyser. Med det nya systemet går det via dator se vilka armaturer som är sönder, och varför, säger Lena Siewert.

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Färm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro