ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Smarta utbildningen för dig som vill in på den svenska arbetsmarknaden

Metro · 26 Jan 2018
Uppdaterad 9 Feb 2018
Lena Agopian tycker att det bästa med utbildningen Svenska för pedagoger var att hon fick betyg som gjorde att hon kunde studera vidare.

Lena Agopian tycker att det bästa med utbildningen Svenska för pedagoger var att hon fick betyg som gjorde att hon kunde studera vidare. Foto: Kristofer Hedlund


Lena Agopian kom till Sverige från Syrien 2014. Till en början hade hon svårt att hitta sin plats i det nya landet men hon hade alltid en tanke om att det skulle bli bättre. Hon har arbetat som lärare i 17 år och nästa år kan hon börja undervisa skolelever i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

– När du kommer till ett nytt land kommer du att stöta på svårigheter, men det blir lättare med tiden.

Det säger 40-åriga Lena Agopian som kom hit från Syrien tillsammans med sin familj för några år sedan. Hon bor i Södertälje där hon just nu arbetar deltid som studiehandledare på Morabergs studiecentrum samtidigt som hon studerar för att få svensk lärarbehörighet. För några år sedan började hon studera Svenska för pedagoger (SFP) – en av Stockholm stads så kallade Sfx-utbildningar där deltagarna lär sig både språket och det svenska skolsystemet.

– Det bästa med utbildningen var att jag lärde mig svenska och att jag fick betyg som gjorde att jag kan studera vidare. Och vi fick ofta agera lärare inför varandra i klassrummet, vilket var utvecklande, berättar hon.

”Försök tänka positivt”

Parallellt med deltidsjobb pluggar Lena Agopian nu Utländska lärares vidareutbildning (ULV) på Stockholms universitet och nästa år är hon klar att börja undervisa i svenska, matte och engelska i grundskolan.

– När jag först kom till Sverige hade jag svårt att hitta min väg. Det var tufft men jag tror att det är viktigt att försöka tänka positivt. Jag vågade fråga mycket och i dag är jag glad att jag kan studera och jobba samtidigt, säger hon.

Bra sätt att komma in på arbetsmarknaden

Har du en examen eller yrkeskompetens från ett annat land? Om du vill veta mer om vilka Sfx-utbildningar som finns i Stockholm så kan du besöka Bazaren på Kulturhuset Stadsteatern den 8-9 februari. I mässans utbildningsavdelning finns representanter från Sfx som kan berätta mer.

– Jag rekommenderar andra utländska lärare att söka utbildningen Svenska för pedagoger (SFP), det är ett jättebra sätt att komma in på arbetsmarknaden, säger Lena Agopian.

Visste du att…

… 8 000 personer besökte lediga jobb-avdelningen på mässan 2017.

… 4 000 besökte utbildningsavdelningen.

… 5 000 besökte starta eget-avdelningen.

… den senaste Bazaren resulterade i 374 anställningar.

pil
Besök Bazaren 8-9 februari

Bazaren 2018 pågår 8-9 februari på Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm.

• Bazaren är Sveriges största jobb-, utbildnings- och starta eget-mässa.

• Till mässan kan du komma för att hitta jobb, utbildning och få råd om egenföretagande.

• Du får också information om vad de stora arbetsgivarna har för arbeten att söka till och vilka utbildningar som leder dit.

• Bazaren är öppen för alla – välkommen!

Läs mer om Bazaren och planera in ditt besök här.

• Läs mer om Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) på sifa.stockholm.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro