ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smartare än bamba – fick pris för grön kokbok

Marina Ferhatovic · 12 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FICK PRIS. Här är eleverna som vunnit pris för sin klimatsmarta kokbok.

– Det är viktigt att handla lokalt och göra små grejer i vardagen som gör stor skillnad. Det är inte så svårt, säger en av eleverna, Siri Eckerström, 16.

Elevernas kokbok, ”KliMat”, vann nyligen förstapris i Klimatkampen, gymnasietävlingen för nya lösningar på klimatfrågan. Ett råd är att handla lokalt för att minska  miljöskadliga transporter.

Men till närproducerad bambamat i deras egen skola, Hulebäcksgymnasiet, är det lång väg. Rosa Falck arbetar inom måltidsverksamheten i Härryda kommun:– Grönsakerna kommer utifrån och för kött gäller det bara att det ska vara svenskt kött. Det är nästan inget som köps inom själva kommunen, säger hon.

I dag är det förbjudet enligt lagen om offentlig upphandling att gynna lokala producenter. Göran Berger, upphandlingsledare vid Göteborgs stad, ser ett problem med det.– Det uppkommer en konflikt mellan två önskemål. Å ena sidan är EU-kravet att det ska vara fri rörlighet av varor och tjänster – å andra sidan ska det vara närproducerat.

Vad skulle hända om kommunerna gav fördel till närproducenter i förhållande till övriga?– Vi skulle med stor sannolikhet bli anmälda till länsrätten för diskriminering.    Marina Ferhatovic

klar

Artikellänk är kopierad

Marina Ferhatovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro