ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Småspararna flydde från aktiefonder i maj

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Efter torsdagens ras på hela 4,5 procent vände kurserna på Stockholmsbörsen upp igen på bred front. Börsens ledande index steg med drygt 2 procent. Råvaru- och verkstadsaktierna som under veckan drabbats av stora kursras lyfte igen.

Förklaringen till vändningen var den positiva kursutvecklingen på både USA- och Asienbörserna. Risk för fortsatt turbulens Det kommer att dröja ett bra tag innan börserna stabiliseras och risken för fortsatta turbulens på Stockholmsbörsen består, tror Handelsbankens chefekonom Jan Häggström.

Enligt Häggström har många fondförvaltare begränsad handlingsfrihet, vilket får stora effekter i framför allt breda nedgångar på börsen. -Jag tycker exempelvis att börsnedgången i torsdags var oproportionellt stor. Många fondförvaltare har vissa begränsningar när det gäller hur stora förluster de får ta och effekterna av detta blev dramatiska mot slutet av dagen med stora utförsäljningar, säger Jan Häggström till TT. -Jag har hört förvaltare säga de senaste dagarna att de egentligen tycker att det är köpläge, men att de av tekniska skäl tvingats sälja. Massförsäljningar Enligt Fondbolagens förening uppgick nettouttaget ur aktiefonder till hela 33 miljarder kronor under maj och mycket pekar på att de gigantiska uttagen fortsatt under juni tror Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening. -Många småsparare kommer ihåg den kraftiga börsnedgången 2001 och väljer därför räntefonder nu, säger Pia Nilsson till TT. -Men större delen av uttagen beror på att många sparare med aktier i Östeuropa, Asien- eller Indienfonder, som länge gått extremt bra passat på att ta hem sina vinster. En stor del av de stora uttagen gick till räntefonder, som är en tryggare placering när börserna åkte berg- och dalbana. Men drygt 6 miljarder kronor försvann från fondmarknaden. -Jag tror att många fondsparare nu avvaktar och har de pengarna på banken. Det skulle inte förvåna mig om de stora uttagen från aktiefonder i maj fortsatt även i juni, säger Pia Nilsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro