ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Småstelt familjehäng i Stockholms Chinatown

Björn af Kleen · 8 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Isabel Svensson


klar

Artikellänk är kopierad

Arirang

Påsken dyker upp plötsligt, och med starka krav på släktumgänge och tvångsmässiga ceremonier i hemmet. Jag tänker på det under en fredagskväll på den mycket intima koreanska restaurangen Arirang på Luntmakargatan.  Här tycks umgänget, i alla fall ikväll, en smula ansträngt. Bredvid oss ett sällskap kvinnliga arbetskollegor i lättskötta frisyrer, jag tänker Försäkringskassan.

De har räknat ut sin andel på notan och sitter redo med avrundande kontantsatser. Här finns också minst två grupper av ungdomliga par som har välvilliga föräldrar på weekendbesök. Inredningen – heltäckningsmatta, rislampor, träjalusier – förstärker karaktären av trång fjällstuga. Jag kände en lätt social klåda under delar av restaurangFörvånande, tänkte jag först, att inflyttade stockholmare väljer en koreansk restaurang för kravumgänge. Men Arirang, inser jag snart, är både tillräckligt exotiskt för att trigga uppsluppet kallprat och tillräckligt tryggt för att ingen ska känna sig handsvettigt lost. Synd att de stänger i påsk.På en gång bekant och avlägsen är förrätten Yuk-Hoe (100). Det är råbiff på bädd av strimlat päron, enligt sångerskan Tityo världens bästa råbiff. Klart är att sesamoljan, frukten och pinjenötterna gör biffen söt, snarare än stark som i det svenska fallet med kapris och senap.

Förrätten Mandoo, 90 kronor, är utmärkt saftiga fläskknyten, de är vackert skulpterade med nästan pannkaketjockt hölje. Säkert kort.

För socialt stelfrusna sällskap kan det till varmrätt passa med koreansk barbeque, entrecote och nötkött grillas på portabel lägereld vid bordet, för 300 kronor gästen. Själv valde jag bibimbap, 175, stadig koreansk standardutfodring, en tilltagen bunke fräscha glasnudlar, ägg, spenat, rivna morötter, kött.De toksöta efterrätterna har fläkt av fredagsmys i gille­stuga: friterat äpple, för 60, eller vaniljglass med calvadoskaramellsås för 55.

På Luntmakargatan ska finnas tolv krogar på 997 meter, flera med asiatisk profil. Lustigt att det är till Stockholms Chinatown man får vända sig för pålitlig husmanskost och familjehäng av småstiff folkhemsmodell.

TESTADE KROGAR – KLICKA FÖR STÖRRE BILD
TESTADE KROGAR – KLICKA FÖR STÖRRE BILD
klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro