ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smått och billigt säljer

Billy Andersson · 30 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Skoda Fabia hamnar på fem-i-topp-listan över de mest sålda privatbilarna. Billiga småbilar är det som gäller när vi själva ska betala.

Skoda Fabia hamnar på fem-i-topp-listan över de mest sålda privatbilarna. Billiga småbilar är det som gäller när vi själva ska betala.


Men Volvo V 70 ligger ändå överst på listan

klar

Artikellänk är kopierad

Det ska vara en billig Nissan, små Hyundai eller Peugeot om svenskens egen plånbok får bestämma. En ny statistisk sammanställning visar vilka bilar som vi egentligen väljer när vi betalar allt själva.Volvo V 70 toppar listan över mest sålda bil år ut och år in, en stor bil som kostar mer än en årslön för de flesta.Men två tredjedelar av V 70-bilarna betalas inte av förarna själva utan är tjänstebilar (jo, förarna förmåns­beskattas). Och tjänstebilar styrs av parametrar som skatteregler, status och till viss del funktion.Därför har 75 procent av dem som kör omkring i ex­klusiva Audi och BMW fått bilen av firman. Det är något att tänka på när man tittar avundsjukt efter bilarna.Däremot är det mycket troligt att den som kommer i en ny Skoda Fabia eller en liten Peugeot själv slantat upp för bilen.Det är tidningen Vi Bil-ägare som gjort en stati­stikkörning av vilka nya bilar som köps privat och vilka som köps som tjänstebilar. I antal är Volvo V 70 den mest sålda bilen till privatpersoner. En tredjedel av köparna, drygt 8 000 per år, kan själva hosta upp drygt 250 000 kronor för att ha en V 70 på garageuppfarten. Det är imponerande i sig.Men efter V 70 kommer en hel armada av småbilar eller japanska bilar som toppar Bilprovningens lista över bekymmersfria bilar. Därför finns det åtskilliga Skodamodeller och Toyotabilar bland de mest köpta av privatpersoner. De bilar som har högst andel privatköpare är bilar som sällan är särskilt omskrivna och med låg status. Mest privatköpt (92 procent) är Nissan Primera, en utgången modell som när den fanns i Sverige ansågs som en av de sämre mellanklassbilarna. Men den var billig.Hyundais stadsbil i 10 är en annan lågprisbil som har en hög andel privatköpare.Anmärkningsvärt är att Mazda 6 nästan bara köps av privatpersoner, en bra bil med sportiga köregenskaper och med hög kvalitet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Billy Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro