ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smattrande flagglinor inget miljöbrott

Stockholm TT · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Domstolen river upp ett tidigare beslut av miljödomstolen i Stockholm om att en tomtägare på Värmdö utanför Stockholm måste binda upp linan på sin flaggstång så att den inte slår mot flaggstången. Miljööverdomstolen anser i fredagens dom att det inte är något miljöbrott att ha en lina på flaggstången som smattrar mot flaggstången:

"Störningar från flagglinor får generellt sett anses små. Sådana störningar måste tålas av omgivningen". Vite Bråket om flaggstången har vandrat genom alla rättsliga organ och instanser sedan osämjan började 2002.

En tomtägare i Gustavsberg på Värmdö anmälde då sin granne till kommunen och påtalade att han blev störd av grannens flaggstång. Han irriterade sig på smattret från flagglinan och skuggorna från flaggan eller vimpeln som sökte sig in i hans hus. Kommunen avisade tomtägarens klagomål.

Denne nöjde sig dock inte med det utan ärendet fördes vidare till länsstyrelsen som beslöt att flaggning endast tilläts på allmänna flaggdagar och vid familjehögtidsdagar. Förbudet var förenat med vite på 10 000 kronor.

Tomtägaren överklagade till miljödomstolen och hävdade att störningarna från flaggningen är ett miljöbrott. Oprövade skuggor Miljödomstolen gick på länsrättens linje och beslöt i februari 2006 att grannen inte fick flagga hur ofta som helst. Även det här beslutet överklagades, men bara av tomtägaren. Eftersom grannen accepterade länsrättens beslut om en begränsad flaggning har inte Miljööverdomstolen kunnat pröva klagomålet om de störande skuggorna .

Fredagens dom är alltså bara vägledande när det gäller flagglinan. -Man inte dra någon slutsats om flaggning i stort eftersom vi inte prövat hela målet, säger hovrättsrådet Rosé Thorsèn vid överdomstolen till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro