ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SMHI behöver inte längre göra lika pricksäkra prognoser – så här träffsäkra har de varit genom åren

Hugo Ewald · 21 Mar 2017
Uppdaterad 21 Mar 2017
Trots investeringar på miljoner kronor har SMHI:s prognoser under det senaste decenniet inte blivit mer träffsäkra.

Trots investeringar på miljoner kronor har SMHI:s prognoser under det senaste decenniet inte blivit mer träffsäkra. Foto: TT/NTB/Metro


Under tisdagen meddelade regeringen att de kommer att sänka kraven på SMHI. Tidigare behövde SMHI uppnå en 85-procentig träffsäkerhet på sina prognoser, någonting som de aldrig uppnått. Så här träffsäkra har SMHI:s prognoser varit genom åren.

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen slopar kravet på SMHI:s träffsäkerhet. Det kunde Dagens nyheterrapportera under tisdagen. Det betyder att SMHI inte längre kommer att behöva leverera väderprognoser med minst 85 procents säkerhet.

Att regeringen slopar det kravet är kanske inte så konstigt. Trots investeringar på miljoner kronor har SMHI:s prognoser under det senaste decenniet inte blivit mer träffsäkra. Faktum är att regeringen aldrig nått målet på 85 procents träffsäkerhet – under de senaste tio åren har träffsäkerheten legat mellan 82 och 84 procent.

– Under de senaste tre åren har inte SMHI nått upp till målnivåerna, men även om de hade gjort det skulle vi fortfarande vilja se SMHI jobba för att förbättra sin träffsäkerhet, säger Hanna Björkfors, pressekreterare åt miljöminister Karolina Skog, till Dagens nyheter.

Träffsäkerhetsmålet har formulerats i SMHI:s regleringsbrev som följande: ”SMHI:s väderprognoser ska ha en träffsäkerhet på minst 85 procent”. Men nu kommer istället formuleringen att bli mer allmän, och i regleringsbrevet för 2017 skriver regeringen att ”SMHI:s väderprognoser ska utgöra ett bra beslutsunderlag för allmänhet och samhällsaktörer samt uppvisa långsiktig förbättring av träffsäkerhet”.

SMHI själva välkommnar förändringen.

– Vi kommer även fortsättningsvis att redovisa statistiken, men det är inte siffran i sig som är målet utan att den långsiktigt förbättras. Vi kommer framöver att visa parametrar var för sig. I stället för en sammanvägd träffsäkerhet kommer vi följa varje parameter för sig – hur bra vi klarar av att prognostisera temperaturen, vind och nederbörd, säger Ilmar Karro på SMHI som fört dialogen i frågan med Regeringskansliet, till Dagens nyheter.

SMHI har också ansvar för att utfärda varningar när vädret förväntas innebära risker för vanliga människor och viktiga samhällsfunktioner. Där är SMHI:s träffsäkerhet än lägre. 2016 låg träffsäkerheten för kulingvarningar på 71 procent, 9 procentenheter under regeringens mål. Även detta mål kommer att tas bort, rapporterar Dagens nyheter.

LÄS MER: Om 50 år kan vintrarna i Sverige vara helt gröna

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro