ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SMHI: Det värsta är över efter stormen”

TT · 7 Dec 2013
Uppdaterad 7 Dec 2013

Ovädret Sven har mojnat. Men tågstörningarna kvarstår, och på ostkusten kan det bli rejält blåsigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Vindmässigt har det lugnat ner sig på västkusten under natten och där är det inte längre frågan om några stormbyar. Under dagen blir det dock fortsatt lite blåsigt på ostkusten, men även där kommer vindarna att minska successivt när systemet långsamt drar österut.

- Det rör sig inte om några jättevindhastigheter som vi har haft tidigare, utan rent allmänt så har det lugnat ner sig, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Under dagen kan det dra in en del snöbyar över ostligaste Svealand och längs med södra Norrlandskusten. I södra Sverige blir det lite småblåsigt med måttliga till friska vindar.

- Det blir en ganska fin vinterdag med klart till halvklart, säger Marcus Sjöstedt.

I morgon rör sig ett lågtryck in över södra Sverige och den kalla luften i området gör att nederbörden till stor del förmodligen kommer att falla som snö.

Klass 1-varningarna har plockats bort över land, förutom över Gotland där det varnas för mycket hårda vindbyar. För Öresund och Kattegatt gäller klass 2-varningar för mycket högt vattenstånd.

Ännu vid halv fyra-tiden på morgonen var 5 840 kunder utan ström hos eljättarna i främst Skåne, Halland och Västra Götaland. Fortum hade flest avbrott följt av Eon. Hos statliga Vattenfall sakande bara 132 kunder el.

Som mest drabbades kring 50 000 kunder hos energijättarna.Förhoppningen är att tågtrafiken i Skåne ska komma i gång igen under dagen. Tågbanorna kommer att öppnas successivt.

- Så fort det blir ljust så börjar man att avsyna banorna för att se vilka som går att öppna, säger Thomas Pihl på Trafikverkets pressjour.

En nedriven kontaktledning i Hjärup kommer att innebära förseningar på sträckan mellan Malmö och Lund, enligt Skånetrafikens hemsida.

På sträckan Stockholm-Malmö/Köpenhamn är det fortsatta störningar i trafiken, enligt SJ. Trafiken på sträckan Göteborg—Kalmar är sedan tidigare inställd fram till förmiddagen.

Ett antal tågbanor kommer att öppna i södra Sverige under morgonen. Men några banor kommer att fortsatt vara avstängda.

- Där har man hittat fel som behöver åtgärdas, säger Thomas Pihl på Trafikverkets pressjour.

Sträckan Malmö—Ystad—Simrishamn kommer att vara stängd under hela helgen och beräknas öppna igen på måndag. Ytterligare berörda sträckor är Halmstad—Helsingborg, Nässjö—Hultsfred, Oskarshamn—Hultsfred och Kalmar—Linköping. Det är oklart när de kommer att öppna igen. Bussar ersätter.

I norra, östra och västra Sverige är alla tågbanor öppna.

- Där har vi inte längre några stormrelaterade avstängningar, säger Thomas Pihl.

För biltrafiken råder inga större problem.

- Det är inga avstängda vägar och inga större olyckor. Men det är halt och vinterväglag i stort sett hela landet.

Polisen i Skåne och Blekinge fick ta emot många samtal om vindfällen och träd som varit på väg att falla över vägar. Personer slog också larm om föremål som blåst ner från tak och fritidsbåtar som slitit sig och var på drift i havet.

LÄS MER: Butiken i kaos efter stormen

I Helsingborg krossade en jättevåg ett fönster på en restaurang under fredagskvällen. 120 gäster fick fly när vattnet forsade in.

- Det kom vågor hela tiden, och det kändes som Titanic när det sprutade vatten genom rutan, säger Anette Wiling, en av krogens ägare, till hd.se.

En planerad bröllopsfest på restaurangen under lördagen får nu ställas in. Det höga vattenståndet gjorde det svårt att ta sig torrskodd till krogen redan innan havet kom på oväntat besök.

Allmänheten ringde också länskommunikationscentralen och vittnade om det höga vattenståndet, framför allt på den skånska västkusten. På sina håll var det också halt på vägarna, enligt uppringarna.

LÄS MER:Här kör bilen på en väg av vatten

I ett brev till TT skriver ett ögonvittne att fasaden till en restaurang vid Skälderviken i nordvästra Skåne sköljts över av vågorna. Flera båthus i en näraliggande småbåtshamn hamnade under vatten. Flera vägar var också avstängda på grund av både vattenmassor och skräp som sköljt in från havet, som också dragit med sig massor av sand ut i Skälderviken.

Klitterna har fått stora skador, precis som under stormen Berit i slutet av november 2012.

LÄS MER:Ytterligare dödsfall i stormens spår

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro