ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SMHI: Risk för stora översvämningar

Lasse Mannheimer/Mats Rörbecker/Petter Jerdén/TT · 5 Dec 2015
Uppdaterad 5 Dec 2015
Inga tåg går söderut från Stockholms Centralstation på fredagseftermiddagen på grund av öväder.

Inga tåg går söderut från Stockholms Centralstation på fredagseftermiddagen på grund av öväder. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT


Helga har dragit förbi men väderkaoset är långt ifrån slut. SMHI klass 3-varnar för extremt höga vattenflöden som kan orsaka stora översvämningar. – Sedan är det ett ganska kraftigt vindband som ligger kvar, säger meteorologen Therese Fougman.

klar

Artikellänk är kopierad

Det väntas uppemot 60 millimeter regn i delar av Västra Götalands län under lördagen. Dessutom är det mycket hårda vindbyar, över 21 meter per sekund, i området.

Nu går SMHI ut med klass 3-varningar för "extremt höga flöden" i delar av Dalsland, Bohuslän och Västergötland. Då kan det bli flöden på en nivå som uppstår i snitt vart femtionde år.

– Det gäller ungefär från strax norr om Uddevalla och ner till Kungälv. Det kan nå upp till klass 3-flöden under söndag och måndag innan det börjar sjunka, säger Henrik Spångmyr, vakthavande hydrolog på SMHI.

Han säger att det kan leda till vattenfyllda vägar och källare som svämmar över, men hur illa det blir är svårt att sia om.

– Alltifrån som i Hallsberg i somras, till ungefär som en normal vårflod, säger Henrik Spångmyr, och syftar på de stora översvämningarna i Hallsberg i september.

Vindbandet i området kommer att ligga kvar resten av helgen och mattas av på måndag. Regnet ser ut att avta i morgon förmiddag. Kombinerat med nederbörden i går och i dag kan det bli allvarliga översvämningsproblem.

– Det är i små vattendrag som man gått ut med varningen. Sen kommer väl vattennivån stiga i större vattendrag också men inte i samma nivå, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Tågtrafiken fortsätter att lida av Helgas framfart. Sträckan Karlstad—Göteborg ser ut att öppnas först på söndagen, enligt SJ.

Det första tåget från Stockholm mot Göteborg lämnade centralen vid 14.30-tiden. Sträckan är nu öppen i båda riktningar.

– Vi kör med tolv vagnar så att så många som möjligt ska kunna komma med, säger Dan Olofsson på SJ:s pressjour.

Sträckan Stockholm—Karlstad—Oslo kommer att öppnas vid 17-tiden, enligt en ny prognos.

Tågen mellan Stockholm och Nyköping är igång men kör en annan rutt än vanligt. Resenärer på väg till Kolmården, Vagnhärad eller Nyköping kommer att få åka buss den sista biten.

Många resenärer var strandsatta på Göteborgs central på lördagen. Rebecca Ahl skulle med sin man och sina barn på sex månader respektive tre år ha åkt till mamma i Laxå på lördagen.

– Min treåring är helt förtvivlad över att det inte går några tåg och att vi fortfarande inte kan åka till mormor. Det är väldigt ledsamt att hela tiden behöva förklara att vi inte kan åka, sade hon vid 13-tiden.

Det är också fortsatt rejält blåsigt på flera håll i södra Sverige, trots att Helga har lagt Sverige bakom sig. Inför lördagskvällen har SMHI utfärdat klass 1-varningar för både Halland, Västergötland och Gotland.

Några rapporter om trafikstörningar på vägarna finns i nuläget inte, Trafikverket och SMHI varnar för ishalka längs Norrlandskusten.

På de flesta håll i landet är det mycket varmare än vanligt.

– Det ser ut att variera mellan två och 5—6 grader varmare än normalt, på de allra flesta håll är det rejält över det normala, säger Fougman.

Strömmen är fortfarande borta på många håll efter Helgas framfart. Omkring 10 000 kunder hos Vattenfall, Eon och Ellevio saknade fortfarande el på lördagseftermiddagen — framför allt i Östergötlands län.

klar

Artikellänk är kopierad

Lasse Mannheimer/Mats Rörbecker/Petter Jerdén/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro