ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SMHI varnar för fortsatt höga vattenflöden

Stockholm TT · 3 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Och SMHI varnar för fortsatt höga vattenflöden i Västsverige, inte bara i Glafsfjorden utan även i vattendrag i Göteborgsområdet liksom i Mörrumsån och i Dalälven.

I Arvika har man höjt beredskapen och kommunledningen har regelbundna möten med räddningstjänsten för nya insatser om vattnet stiger. -Vi står på tårna, säger Thomas Erlandsson, räddningschef i Arvika och Säffle kommuner. Hittar ljuspunkter Men han vägrar att måla fan på väggen och ser ljuspunkter i tillvaron. Som till exempel att det inte regnade på söndagen. Och det faktum att olika insatser gjort att vattenståndet ökat mindre de senaste dygnen. -Vi har kunnat minska tillflödet till Glafsfjorden genom att strypa vattenflödet vid kraftstationen i Jössefors. Läget ser hyfsat ut nu, säger Erlandsson till TT. Även Säffle - där vattenmassorna från Byälven, nedströms Glafsfjorden, rinner ut i Vänern - är hotat. Men där har man minskat belastningen genom att öppna slussarna och öka avrinningen till Vänern. Hälften så högt I dag står vattnet i Glafsfjorden cirka 1,30 meter över normalnivån. När fjorden för sex år sedan dränkte stora delar av staden stod vattnet tre meter över.

Men redan detta vattenstånd har lett till problem för enskilda fastighetsägare runt Glafsfjorden och utefter Byälven. -I själva tätorten har vi fått stänga av ett antal cykelvägar och vallat in delar av Järnvägsgatan vid Kattviken för att hålla trafiken uppe och för att skydda fastigheter där, säger Thomas Erlandsson. Stiger vattnet cirka 50 centimeter till räknar han med stora problem. -Vi vet att det finns regn i prognoserna framöver. Just nu är det ingen kris, men vi följer utvecklingen väl och är på gång om det blir riktigt allvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro