ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SMHI varnar för ishalka i stora delar av landet

Gustaf Eriksson · 27 Dec 2012
Uppdaterad 27 Dec 2012
Varning för ishalka i stora delar av landet   I Ljungby hamnade en bil på vägräcket under julaftonen.

Varning för ishalka i stora delar av landet I Ljungby hamnade en bil på vägräcket under julaftonen. Foto: Scanpix


Hittills har tre personer dött i helgtrafiken. Nu kommer kylan tillbaka – med glashala vägar som följd. SMHI varnar för ishalka i stora delar av södra Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter julafton svepte mild luft in över Sverige, och det regnade på många håll i landets södra delar. Men under torsdagen väntas temperaturerna sjunka under nollstrecket. Då kommer de regnvåta vägarna att frysa, och det kan bli mycket halt. 

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för isbeläggning i Skåne, Blekinge, Halland och Kalmar län. – Det är halt redan nu, men det kommer bli värre under eftermiddagen. Temperaturen kan gå nedåt tio minusgrader även i södra Sverige och då kan det bli väldigt halt, säger Thomas Pihl på Trafikverkets pressjour.

Till den som ska ut och köra är rådet att hålla sig till de stora vägarna. – Det är de stora och mer trafikerade vägarna som vi prioriterar när det gäller halkbekämpning, säger Thomas Pihl.  I norr väntas snöfall under torsdagen, vilket kan ge snöhalka och snörök.

Under julhelgen avled minst tre personer i trafiken. På julafton dog en man efter en trafikolycka i Värmland. På juldagsmorgonen avled en person i en smitningsolycka i Hälsingland. Efter att en personbil krockat med en ambulans avled en kvinna nära Sälen på annandagen. 

Halkan har redan orsakat flera olyckor på torsdagsmorgonen. I Kinna fick en bil sladd och hamnade på tågspåren. Kort därefter kom tåget och rammade bilen. Ingen person skadades i olyckan.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro