ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SMHI varnar för snö och blixthalka

metro · 7 Dec 2013
Uppdaterad 8 Dec 2013

Ett kraftigt snöfall som dragit in över Sverige kan ställa till problem för trafikanter. - Man får ta det försiktigt på vägarna, säger Thomas Pihl på Trafikverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Stormen Sven och de höga vattennivåerna har gjort att stora mängder sten, tång och skräp har spolats upp på gång- och cykelvägen vid Scaniabadet i Malmö.
Stormen Sven och de höga vattennivåerna har gjort att stora mängder sten, tång och skräp har spolats upp på gång- och cykelvägen vid Scaniabadet i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

Stormen Sven har lämnat Sverige, men det betyder inte att vädret visar sig från sin bästa sida. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i delar av Götaland och Svealand. – Det kan komma uppemot 15 centimeter snö på sina håll, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

I samband med snöovädret kommer det att bli snö- och ishalka på många håll. Blixthalkan slog till redan i lördags, främst i södra Sverige, med många avåkningar som följd.

- Måste man inte absolut ut, och vädret ser ruskigt ut, är det klart att det är bra att undvika att ge sig ut och köra, säger Thomas Pihl, presskommunikatör på Trafikverket.

I södra Sverige tar sig lite mildare luft in medan det i norra Sverige blir det riktigt kallt under söndagen, med temperaturer på under 30 minusgrader.

- Vi har ett preliminärt säsongslägsta i Nikkaluokta på 38 minusgrader på morgonen, säger Emil Björck.

– Stormen har gett upp. Men vi har snöfall på väg in under söndagseftermiddagen och klass 1-varningar utfärdade för delar av Götaland och västra Svealand i samband med det, säger Emil Björck, jourhavande meteorolog på SMHI.

►Allvarlig trafikolycka i Småland

►Flytande spritvaruhus slet sig i stormen

Stormen skördade två dödsoffer i södra Sverige, en man omkom i Småland och ytterligare en i Skåne. Båda träffades av fallande träd. Den ene dog i en arbetsplatsolycka när han röjde elledningar i skogen norr om Hörby i Skåne. På eftermiddagen inträffade även en frontalkrock i Småland med flera skadade till följd. Även materiella skador har rapporterats. Stora översvämningar drabbade hamnen i Malmö och Helsingborg där vatten trängde in i både restauranger och källare.

►Här kör bilen på en väg av vatten

Under lördagen började dock vattnet dra sig tillbaka. Tågtrafiken i södra Sverige drogs med förseningar på lördagseftermiddagen. Först under måndagen väntas alla banor vara öppna för trafik.

– Klockan 08 på söndag tror vi att vi kan öppna sträckan Halmstad-Helsingborg och sträckan Malmö-Ystad för trafik. Ystad-Simrishamn får vänta tills på måndag, säger Thomas Pihl på Trafikverkets pressjour. Både Scandlines och Stena Lines färjor började gå på lördagen, men med följdförseningar. Samtliga av Eons kunder förväntas få sin ström tillbaka under söndagen. Som mest drabbades 50 000 hushåll av strömavbrott.

►Expert: Trams att döpa stormar

Framåt mitten av nästa vecka ser det ut som att elkunder och tågresenärer kan pusta ut, då mildare väder väntas.

– Det småvintriga fortsätter till tisdag sen kommer ny portion mild luft över södra Sverige där vi går över till plusgrader i Götaland och Svealand. På onsdagen ser det ut som att plusgraderna kan ta sig upp till norra Norrland, säger Emil Björck.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro