ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SMHI varnar för snö och förfrysning

Emelie Nyman/TT · 4 Jan 2016
Uppdaterad 4 Jan 2016
Se till att klä på er ordentligt i kylan.

Se till att klä på er ordentligt i kylan. Foto: TT


​Kylan ser ut att hålla i sig — och snart snöar det i stora delar av landet. Men redan nu utfärdar SMHI flera snövarningar.

klar

Artikellänk är kopierad

En klass 1-varning är utfärdad för Hälsingland, där intensivt snöfall väntas under kvällen och natten mot tisdagen. I Kalmar och Blekinge län och på Österlen varnar SMHI för snö på upp till en decimeter och risk för halka på vägarna.

Om några dagar kommer snön i större mängder. I väntan på det håller kylan kvar sitt grepp.

I Härjedals-, Jämtlands- och Lapplandsfjällen varnar SMHI för friska vindar med stark kyleffekt och stor risk för förfrysning.

– När det blåser upplevs det kallare. Många befinner sig i fjällen och åker skidor och får vara förberedda på att det kan vara kallare än vad det temperaturen visar på grund av kyleffekten, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Längst i söder ligger temperaturerna kvar på några enstaka minusgrader medan termometrarna i nordligaste Norrland kan visa minus 30.

– Först över veckoslutet kan det föras in lite mildare luft, framför allt i de sydligaste delarna av landet, då vi har ett lågtryck från sydväst som för in ett mer sammanhängande snöfallsområde, säger Marie Staerk.

Nederbörden kan komma som regn över Skåne, men fortsätter som snö norrut mot södra Norrland.

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie Nyman/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro