ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smileys för god kroghygien en succé i Skåne

Johan Mårtensson · 9 Dec 2013
Uppdaterad 9 Dec 2013

Glada gubbar som skyddar mot krogsnusk har blivit en succé. Nu sprids smiley-systemet till fler skånska kommuner.

klar

Artikellänk är kopierad

Kyan Sharif, livsmedelsinspektör, delar ut en till smiley i Malmö. Denna gång till Burger King på Bulltofta.
Kyan Sharif, livsmedelsinspektör, delar ut en till smiley i Malmö. Denna gång till Burger King på Bulltofta.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

– Dekalerna ska göra det lättare att hitta schyssta matställen, säger Emmi Schyberg, livsmedelsinspektör i Trelleborg som inför smileys vid årsskiftet.

I Malmö, som har systemet sedan 2005, finns just nu 539 smiley-diplomerade restauranger och andra matställen.

– Smileyn fungerar som en bra hjälp för konsumenterna och morot för företagen. Vi undersöker kunskaperna om livsmedelshygien och kollar om de har kontroll på sina rutiner, på temperaturer och rengöring. Men dekalerna handlar inte om hur god maten är. Vi smakar inte på maten under kontrollerna, säger Caroline Elmstedt, livsmedelsinspektör vid Malmö stad.

Även Helsingborg, Hässleholm och Eslöv använder i dag de glada gubbarna som vägvisare till de matställen med bäst hygien. Förutom Trelleborgs kommun planerar även Ängelholm att införa systemet inom kort.

– Om allt går som planerat gör vi de första kontrollerna i början av nästa år och delar ut den första smileyn i maj. Vi har varit i kontakt med Malmö stad och Helsingborgs stad och tycker att konceptet är väldigt bra, säger Edvin Dervovic, livsmedelsinspektör i Ängelholms kommun.

Men Björn Berséus, miljödirektör i Lund, ser faror med smileys.  

– De beskriver en ögonblicksbild, hur det var när kontrollerna gjordes. Eftersom det inte är samma personal som arbetar hela tiden kan det bli missvisande, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro