ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smitta spreds på sjukhus – spädbarn dog

Emmelie Wallroth · 27 Jul 2014
Uppdaterad 17 Feb 2017

Foto: Pressbild/Marie Ullnert


Ett utbrott av tarmbakteriesmitta upptäcktes på neonatalavdelningen och åtgärder vidtogs omedelbart. Men för det för tidigt födda barnet var det för sent. 

klar

Artikellänk är kopierad

Det var vid en rutinmässig kontroll som smittan av tarmbakterien serratia marcecens kunde konstateras vid avdelningen för nyfödda på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Åtgärder för att förhindra fortsatt spridning av smittan vidtogs omedelbart, men tretton barn på avdelningen hade redan drabbats. Hos ett för tidigt fött barn hade bakterien orsakat blodförgiftning, vilket ledde till att barnet dog.

Händelsen har nu anmälts enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg. Enligt anmälan har man sedan utbrottet tagit beslut om att bygga om neonatalavdelningens lokaler.

Bakterien serratia marcesens finns i tarmfloran och luftvägarna och kan smitta personer med dåligt immunförsvar. Finns bakterien i blodet hos för tidigt födda barn kan den ge en svår sjukdomsbild med hög dödlighet. Bakterien kan behandlas med antibiotika.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro