ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smittan kan döda dig – något vaccin finns inte

Lina Nyberg · 30 Maj 2012
Uppdaterad 30 Maj 2012

En sjukdom som jämförs med aids sprider sig just nu i Latinamerika och USA. Chagas sprids med blodsugande insekter och får hjärta och inälvor att brista. 10–20 miljoner människor tros ha sjukdomen i hela världen. Även människor i Sverige har fått smittan. Något vaccin finns inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Den dödliga sjukdomen sprider sig via parasitinfekterade blodsugande skinnbaggar men kan även smittas via blodtransfusioner och mellan människor så som mellan moder och barn. Parasiten kommen in i blodet när människan kliar på det bett som hon har fått av skinnbaggen. Ungefär en fjärdedel av alla som får Chagas får förstorade hjärtan och inälvor som kan spricka och då leda till döden. Chagas finns till största delen i Sydamerika men har på senare år även spridit sig till USA i och med att resandet mellan kontinenterna har ökat, liksom invandringen från fattigare länder. Forskare menar att världen står inför en humanitär katastrof eftersom många länder i Syd, Central- och Mellanamerika inte har samma tillgång till nödvändig medicin och diagnosticering. Flera fall av Chagas har även konstaterats i Sverige, varje år upptäcks två till tre nya fall. Silvia Botero–Kleiven är laboratorieläkare på Smittskyddsinstitutet och expert på parasiter. Hon säger att de personer i Sverige som varit smittade var ursprungligen från eller hade vistats en längre tid i Sydamerika. – Än så länge har det inte drabbat svenskar på semester, säger hon. Hon är skeptiskt till att insekten som bär på parasiten skulle klara sig i det svenska klimatet, om den skulle följa med något bagage. Chagas har även upptäckts i Kanada, Australien, Japan och Europa. Personer som fått Chagas kan leva 15–20 år utan symtom vilket gör att den är svår att upptäcka. Om sjukdomen upptäcks i tid kan den behandlas intensivt under tre månader men något förebyggande vaccin finns inte. Det tar dessutom väldigt lång tid att återhämta sig från sjukdomen, om man lyckas behandla den. Man tror att sjukdomen skördade mer än 10 000 liv 2008.

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Nyberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro