ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smittat heroin sprider dödlig sjukdom

Leif Oldenburg · 7 Nov 2013
Uppdaterad 7 Nov 2013

Sex norska narkomaner har insjuknat i den livsfarliga förgiftningen botulism. Den farliga narkotikan kan finnas i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Center for Disease Control

Några timmar efter smittotillfället blir den drabbade svårt sjuk, och förgiftningen är livshotande. Sex norska heroinister har drabbats av den dödliga sjukdomen botulism. Det smittade narkotikapartiet kan finnas i Sverige.

– Om det visar sig att partiet även har hamnat här så borde man som missbrukare vara ordentligt orolig, säger Anders Tegnell, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Bakterien som sprids genom det smittade heroinet innehåller botulinumtoxin som är ett av de starkaste gifter man känner till. Ett litet glas med giftet räcker för att döda hela Sveriges befolkning. I skönhetsindustrin används mycket små doser under namnet Botox.

– Det är ett extremt farligt gift. Den som drabbas av botulism blir snabbt mycket sjuk, säger Anders Tegnell.

Om den smittade inte får snabb vård blir förgiftningen livshotande redan efter något dygn. Viktiga delar i nervsystemet förlamas och personen får svårigheter att andas. De norska sprutnarkomanerna har även fått allvarliga sårinfektioner, eftersom de injicerat giftet.

Enligt Anders Tegnell har ännu inga svenska fall rapporterats.

– Vi är uppmärksamma. Men enligt de uppgifter vi har fått så kommer heroinet i Sverige och Norge oftast från olika partier, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro