ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smittvåg kan vara på väg till Stockholm

Ulrica Widsell · 22 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Först i Stockholm att få Influensavaccinet var gravida Elin Frendberg.

Först i Stockholm att få Influensavaccinet var gravida Elin Frendberg. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Antalet rapporterade fall av nya influensan, så kallade svininfluensan, ökar markant i Stockholmsområdet. En smittvåg kan vara på gång.– Förra veckan hade vi 58 rapporterade fall jämfört med 28 rapporterade fall veckan innan, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare vid Stockholms läns landsting.

Mörkertalet är stort. Många sjuka ligger hemma utan att veta om de har influensan eller inte.– Man kan gissa att vi fångar upp ett fall på 100, säger Åke Örtqvist.

Flera skolor har många sjuka barn. Värst drabbade nu är Baldersskolan i Danderyd, där över 80 barn var sjukanmälda i mitten av veckan. De flesta har influensasymtom och ett par barn har konstaterats ha nya influensan.–Vi är inne i en ökningsfas, säger Henrik Almkvist, chefläkare på landstinget.

Många är oroliga för att bli sjuka av vaccinet.– Man behöver inte vara orolig. Man kan få feber, men det är inte smittsamt och inte farligt. Man ska ta det lugn, precis som vanligt vid feber. Vi har märkt att det gör lite mer ont runt stickstället än vid en vanlig säsongsinfluensa. Det brukar gå över på en dag, säger Henrik Almkvist.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro