ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smoglarmet tvingar skolorna att stänga

Johanna Cardell · 8 Dec 2015
Uppdaterad 8 Dec 2015
Kvinnan bär en skyddsmask när hon går på Pekings gator under tisdagen.

Kvinnan bär en skyddsmask när hon går på Pekings gator under tisdagen. Foto: Andy Wong/AP


För första gången har Peking höjt beredskapen för farligt smog till den högsta nivån. Nu stänger man delar av staden i tre dagar.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är första gången som myndigheter skickar ut varningar på den högsta nivån vilket gör att skolor och fabriker tvingas stänga. Dessutom begränsar man biltrafiken genom att växla mellan att tillåta udda och jämna registreringsnummer på vägarna, rapporterar Sveriges Radio. Varningen börjar att gälla från klockan 7 på tisdagsmorgonen.

LÄS MER
Här dammsuger han luften i Peking från partiklar

Barn och personer med andningsproblem uppmanad att inte vistas utomhus överhuvudtaget medan andra uppmanas att vistas inomhus så mycket som möjligt. 

– Det är extremt viktigt att skydda barnen från att bli exponerade för denna typ av luftförorening, säger Ma Jung, chef för Pekings miljöinstitut, till The Guardian.

Rapporter under tisdagsmorgonen visar däremot att det är många som gått ut på Pekings gator och struntat i larmet, enligt TT.

För att den högsta varningen ska utlösas krävs det att nivåerna av PM2.5 ligger över 200 mikrogram per kubikmeter under en 72-timmars period. Staden har tidigare drabbats av smogmoln som varat i mer än tre dagar men det har ändå inte lett till den högsta varningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Cardell
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro