ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smoltek kyler datorn med kol

Ola Jacobsen · 26 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
I labbet tillverkas de viktiga komponenterna. 

I labbet tillverkas de viktiga komponenterna.  Foto: Petra Jonsson


klar

Artikellänk är kopierad

KALLA DATORER. David Brud driver företaget Smoltek och hans bärbara dator är varm efter morgonens möte. Det är ett av de problem som hans företag vill ändra på. Grundaren Shafiq Kabir upptäckte under sina doktorsstudier att kolnanofibrer kan leda både värme och el minst lika bra som koppar.Fram tills i dag har datortillverkarna gjort datorerna snabbare genom att göra komponenterna mindre och packa dem tätare. Det har gett oss varmare datorer. – I dag saknas en effektiv metod att leda värmen ut ur processorn. De metoder som används i dag fungerar på samma sätt som om du försöker kyla ett glas vatten genom att lägga isbitar runt om, säger David Brud. Genom att byta ut vissa kontakter i processorerna mot kolnanofibrer kan värme och ström ledas från processorn på ett mycket effektivare sätt. David Brud beskriver det som att stoppa isbitar i vattenglaset.

Företaget för i dag samtal med processortillverkare. – Genom Chalmers Innovation har vi fått flera namn-kunniga rådgivare med viktiga nätverk. Utan dem skulle vi inte ha kunnat prata med världsledande företag i Silicon Valley om vår produkt, säger David Brud.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro