ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smörgåsar utan riktig känsla

Jonas Cramby · 29 Aug 2014
Uppdaterad 29 Aug 2014

Foto: Henry Lundholm.


Avknoppningen Bon Bon Deli levererar alla klassiker men når inte riktigt hela vägen. 

klar

Artikellänk är kopierad

När jag stötte på ett gäng matintresserade amerikaner boende i Stockholm i somras var de var så klart lyriska över det nordiska matundret, våra duktiga bartenders, välfyllda vinbarer och hippa dropcoffeefik. De erkände dock att de var smått desperata efter att hitta en anständig macka. Ni vet, sådana där portabla, demokratiska lunchrätter som sätter ett leende på läpparna och en klick majjonnäs på nässpetsen och som varje storstad med självaktning borde ha mängder av? Men av någon anledning inte vi. För de hade naturligtvis rätt, mackor ÄR ett eftersatt område. Vill man inte bre en själv är man många gånger hänvisad till en kärlekslös ciabatta på ett café eller blöt trekantsmacka med gucka på ICA. De goda nyheterna är dock att detta har börjat förändras. Ambitiösa caféet Pom & Flora har till exempel en omtyckt reuben sandwich, matvagnen Bun bun truck serverar krispiga vietnamesiska banh mis, Marie Laveaus lunchställe Love food café gör delikata käkgnisslare och såväl Nook som Mattias Dahlgrens Matbaren har då och då goda taiwanesiska porkbuns på menyn. Sedan så har även Restaurang Bon Bon på Kungstensgatan knoppat av sig och blivit mackstället Bon Bon Deli på Östermalm. Och åtminstone första intrycket är att det här är smörgåsstället vi väntat på. Restaurangen har råa, vita kakelväggar, en lång bardisk, öppet kök och en stor griffeltavla som innehåller flera av klassikerna: reuben, philly cheesesteak, tuna melt. Yes! Klassiska cocktails serveras på pitchers, bra grej, och de har gott om side dishes som coleslaw och pickles, bönor och potatissallad. Själva mackorna är bra, även om jag saknar den där riktiga fingerspetskänslan. Reubenmackan är gjord på något generellt surdegsbröd, och inte kummindoftande rye, den asiatiska revbensmackan har problem med smakbalansen och där man i cheesesteaken förväntar tunt skivat kött så får man stora, varmhållna klumpar. En personlig smörgåsfavorit i Stockholm är annars Amida kolgrills Adanarulle (om nu en rulle kan räknas som macka?). Där grillas köttet a la minute och den har en perfekt balans mellan ingredienserna ­ och det är just den där sortens fina omsorg om den enkla vardagsmaten som fler kan lära sig av. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro