ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smörgåspålägg kan ligga bakom listeriautbrott

Jenny Sköld/TT · 26 Feb 2014
Uppdaterad 26 Feb 2014

Vakuumförpackat smörgåspålägg tros ligga bakom ett större utbrott av listeria i Sverige. Utbrottet har hittills orsakat tre dödsfall. Samtidigt har livsmedelsjätten Scan tvingats stänga en del av anläggning, uppger tidningen Dagens Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Antalet diagnosticerade fall av listeria har ökat sakta i Sverige och EU under flera år. Det är oklart vad som ligger bakom uppgången.

– Det har inte riktigt gått att leda tillbaka till något specifikt, men det beror rimligen på förändrade matvanor, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Enligt Dagens Nyheter har tre personer hittills dött i listeria. Folkhälsomyndigheten får dock inga rapporter om antalet dödsfall, utan för bara statistik över diagnosticerade fall.

– Man ska komma ihåg att det här är en väldigt ovanlig sjukdom, som ofta drabbar gamla och sköra människor. Så att det förekommer dödsfall är vad man kan förvänta sig när vi haft så pass många fall som vi ändå sett under de senaste månaderna, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket samarbetar nu kring en utredning för att försöka förstå orsaken till ökningen av listeria.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro