ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Smörgåstårteriet får Cramby på fall

Jonas Cramby · 18 Okt 2012
Uppdaterad 18 Okt 2012
Smörgåstårteriet får Cramby på fall Smörgåstårteriet är ett varmt och trivsamt litet krypin med fantastisk smörgåstårta.

Smörgåstårteriet får Cramby på fall Smörgåstårteriet är ett varmt och trivsamt litet krypin med fantastisk smörgåstårta. Foto: Gustav Hugosson


klar

Artikellänk är kopierad

”Stockholms enda smörgåstårteria levererar.”
”Stockholms enda smörgåstårteria levererar.”

Smörgåstårta: en stolt del av vårt nordiska kulturarv eller bara ett sätt för småsnåla festfixare att fixa dryg partymat av reapålägg och ett familjepack majonnäs från Citygross? 

När jag är på väg till krogen med årets antagligen underligaste koncept – en modern smörgåstårteria – lutar jag definitivt åt det senare. Men då är jag heller inte särskilt förtjust i smörgåstårta.

Jag tycker att det är kladdigt, stabbigt och saknar crunch. Och alldeles för ofta är rätten bara en ursäkt för djärva hemmakockar att försöka sig på (och misslyckas) med smakkombinationen grädde, burkclementiner, leverpastej och tonfisk.

Faktum är att smörgåstårta inte ens fungerar särskilt bra som nostalgisk comfort food – då alla associationer man får är mer eller mindre deprimerande. Smörgåstårta äter man ju nämligen uteslutande på 90-årskalas, begravningar och underjordiska nazistmöten (när polisen utförde en razzia hos en extremhögerförening i Stockholm för ett par år sedan hittades ju till exempel en smörgåstårta dekorerad med ett enormt hakkors av svart stenbitsrom).

Nej, jag är verkligen ingen vän av smörgåstårtan.

Smörgåstårteriet vid Vasaparken känns dock varken särskilt deprimerande eller ondskefullt. Det är snarare ett varmt och trivsamt litet krypin, fyllt av moderna dejtande Vasastanspar och välartade familjer. Omedelbart när vi sätter oss kommer det även en servitör bärande på en liten amuse bouche i form av en svampsoppa med gott om färsk tryffel. Den är så god och värmande i höstrusket att jag får anstränga mig (och misslyckas) med att inte slicka rent skålen. 

Som både förrätt och alternativ till smörgåstårtan erbjuder Smörgåstårteriet även en mängd smårätter. Samtliga visar upp den gastronomiska motsvarigheten till perfekt gehör. Smakerna är både så välbalanserade och vackert presenterade att de får mina smaklökar att ställa sig upp och applådera. Bravo!

Då har det blivit dags för kvällens pièce de résistance: Smörgåstårtan. Det finns två varianter, en med räkor och en med rimmad oxbringa. Jag tar en tugga och där jag någonstans hade förväntat mig en dekonstruerad fine diningvariant som bara har namnet gemensamt med originalet så smakar det här verkligen smörgåstårta, bara oerhört mycket godare. Det är kladdigt och stabbigt, visst, men den har också både crunch, fantastiska råvaror och finess. 

Jag går därifrån omvänd.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro